Annons

Diktatur is the shit..?

Ganska intressanta resultat i den här undersökningen!

Hela 21 procent av 18–29 åringar uppger att de kan tänka sig att byta parti och lägga sin röst på den som ger dem en mindre summa pengar.

Det ser jag som ett gott tecken. Unga människor inser i allt större utsträckning att valet står mellan Red Delicious och Golden Delicious, inte mellan äpple och oxfilé. Skillnaden är oväsentlig. Det blir samma skit i alla fall och vi som får leva med riksdagens beslut har inget att säga till om. Så är det och det verkar många unga förstå. Likaså att varje enskild röst är värdelös. Att då få lite betalt för att gå och lägga lappen i kuvertet är inte helt fel. Det spelar ju ändå ingen roll för resultatet.

Det enda som egentligen är lite oroande i undersökningen är det här:

26 procent tycker att det vore ganska eller mycket bra om Sverige styrdes av en ”stark ledare som inte behöver bry sig om riksdagen eller val”.

Förmodligen bottnar det naivitet, säkert grundlagd genom den övertro till auktoriteter vi fostras till i grundskolan. Kanske kryddat med nån slags fantasi om att ”om jag var diktator i sverige, då skulle jag bestämma att allt blir bra och alla får gratis glass varje dag”. Ok, kanske inte, men kan inte komma på nåt annat. Eller jo, vi skyller på hjärndöd hjärndödar-TV a’la Big Brother/Paradise Hotel.

Det borde förbjudas… Mmmm, förbud… *dregel* hrrmmm.. Eh, vart var jag nu..? Just det..

Hur kan detta komma sig? En möjlighet är den hypotes som min 16-åriga dotter lade fram:
– Alla pratar så mycket om hur bra det går ekonomiskt för Kina och hur bra de har det, och ingen talar om fattigdomen och förtrycket på landsbygden, så de kanske får intrycket att diktatur inte är så farligt.

Det tror jag inte alls. Inte ens jag brukar tänka på att Kina är en diktatur. Det känns liksom inte så. Tror inte gemene 18-29-åring (alltså inräknat alla som absolut inte bryr sig om nånting annat än kläder och skor och TV-program) tänker på det heller, eller att det skulle vara en bra grej isåfall. Rätta mig om jag har fel.

Man kan till en början undra vilken demokratilära den yngre generationen fått sig till livs i grundskola och gymnasium? En historielös, mekanisk syn på demokratin (och marknadsekonomin) som inte tar upp dess normativa grundvalar, antagligen.

Så vitt jag minns är demokratiläran i grundskola och gymnasium inte helt olik den jesuslära som finns i kyrkor. Demokrati är det stora, enda, goda. Målet och vägen i livet. Demokrati är nyckeln till all lycka och allt välstånd och jämlikhet i världen. Med demokrati finns inga problem. Ungefär.

Vad demokrati egentligen är (en minoritet utnyttjar en majoritet för att legitimisera sitt förtryck av de den önskar förtrycka) tror jag aldrig vi gick in på, eller varför det ”är bra”. Det var mer ”när får man rösta, varför får man rösta, vilka styr Sverige, hur är landstinget organiserat”. Såna grejer. Det kanske är vad han menar med ”historielös, mekanisk syn”. Med reservation för att jag kanske minns helt galet. Ärligt talat minns jag nästan inget, men jag kollade för inte så länge sen i en gammal SO-bok från åttan och då var det iaf sånt jag nämnde här ovan som det handlade om.

Nu till en annan glädjande detalj:

Vi kan också notera att den här gruppen unga har betydligt lägre förtroende för politiska partier och politiker och att de läser dagstidningar och ser nyheter på tv i betydligt mindre utsträckning än andra. I stället får de sin information främst från twitter och facebook.

Nu när jag läser igenom citatet igen blir jag lite fundersam på vad han menar med ”den här gruppen unga”. Alla mellan 18-29 eller bara de som ogillar demokrati? Jag tolkar det som ”alla mellan 18-29”.
Jag tycker förstås att det är väldigt bra att de/vi har lågt förtroende för politiker och partier. De ska inte ha mer förtroende än de förtjänar, dvs oväsentligt högre än 0.
Likaledes tycker jag att det är bra att de väljer bort mainstreamnyheter. Twitter och Facebook är visserligen knappast bra källor, men vi vet ju inte hur frågan var ställd eller hur resultatet tolkats. Har svårt att tro att nån använder just de två siterna för att hålla sig uppdaterade på nationella och internationella nyheter… Iofs, förmodligen bättre än att använda The Onion som nyhetskälla.. 🙂

Sammanfattningsvis kan jag påpeka att hela undersökningen och tillhörande artikel som jag citerar utgår från dogmen ”demokrati är det bästa sättet att organisera människor inom ett givet geografiskt område”. Den bör ifrågasättas. Att vara negativ till demokrati behöver (som jag sagt många gånger) inte vara något dåligt. Det vore faktiskt rätt intressant att göra en undersökning om vilka alternativ ”antidemokrater” föredrar. Gissar att de fredliga anarkisterna är minst lika många som de som vill ha diktatur. Antagligen fler.

Något att minnas av den här artikeln/undersökningen är att respekten för makthavarna sakta men säkert dör ut. Ju högre upp i åldrarna, desto större tro på att ”staten” kan och vill göra bra saker, sån är trenden. Vi går nästintill oundvikligt mot ett friare Sverige åtminstone. Förmodligen är trenden densamma i hela världen, och vi rör oss mot en friare och fredligare värld bara genom att se klockan ticka framåt. Vi behöver bara hålla lite koll på de där som vill ha diktatur, och förklara för dem varför det är en dålig idé.

(Alla bilder är ”stulna” om inte annat anges)

1 kommentar tillDiktatur is the shit..?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*