Annons

Hastighet dödar…

Vi har betydligt lägre hastighetsgränser överlag idag än för ett par år sen. Ändå dör många fler. Jaja, det finns en massa andra saker som ändrats. 92-93:orna har börjat köra bil, förmodligen på ett livsfarligt sätt. Men ändå.
Om hastighet dödar och sänkta hastighetsgränser och fler fartkameror ger lägre hastigheter borde väl rent logiskt antalet dödsolyckor minska?

Kan förstås bara tala för mig själv, men jag tror inte att jag är ensam om att köra betydligt mer fokuserat om jag kör en bra bit över hastighetsgränsen än om jag ligger och fisåker strax under gränsen. I det första fallet har jag koll på vägen, båda händerna på ratten, läser av vägkanten långt fram osv. I det senare kommer jag ofta på mig själv med att titta mer på omgivningarna bredvid vägen än på vägen och diket. Eller så skriver jag nåt kul på Facebook eller SMS eller läser ett mail eller så. Farligt farligt, men så är det. Det är ungefär som med skolan. Är den genomtråkig så sitter förstås en hel del understimulerade stackare och tänker på annat, pratar med sina kompisar, spelar spel på mobilen eller kanske skolkar. Det vet jag av egen erfarenhet.

Just därför skulle jag vilja ha fri fart under eget ansvar på alla vägar. Säger du att det vore livsfarligt är du förmodligen en sån som inte klarar av att ta ansvar för dina egna handlingar, och inte kan tänka dig att någon annan skulle kunna det heller.

Lite på samma ämne kom jag på en riktigt bra idé idag: istället för ”solskyddsmetoden” eller ”sakta ner till laglig fart-metoden” vid fartkameror skulle jag vilja ha en sån här mask i bilen och ta på den strax före varje fartkamera.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*