Annons

Tryckfrihetsbrott

Hej mina vänner!

Jag håller precis på att skumma lite i grundlagarna för att se om där finns nåt skoj kryphål man kan utnyttja för att göra roliga saker. Nåt som framstår som väldigt uppenbart är att starta en religion och utnyttja det faktum att ”[b]ara religionsfriheten är orubblig av de positiva rättigheterna. De övriga är begränsade.” Om man då har en religion som obönhörligen förbjuder en att betala för sådant man inte vill ha borde beskattningen få stryka på foten. Förmodligen inte i praktiken men så tolkar jag att det BORDE vara. T.ex. har jag hört att en del Quakers i USA inte betalar skatt eftersom en (stor) del av skatterna går till att finansiera den amerikanska militären, vilket står i motsättning till den fredliga Quaker-religionen. Sen kanske de åker i finkan för det, men det må så vara…

Hur som helst, nu till det som rubriken berör – tryckfrihetsbrott. En självmotsägelse så god som någon. Vi har alltså tryckfrihet i sverige. Fast ändå inte. Det låter förstås bättre att säga att vi har tryckfrihet än att säga att vi inte har det, så därför säger folk i staten att vi har det, och diverse uppslagsböcker och liknande sprider samma lögn som om den vore sann.

Följande 18 tryckfrihetsbrott finns idag i sverige:

högförräderi
krigsanstiftan
spioneri
obehörig befattning med hemlig uppgift
vårdslöshet med hemlig uppgift
uppror
landsförräderi eller landssvek
landsskadlig vårdslöshet
ryktesspridning till fara för rikets säkerhet
uppvigling
hets mot folkgrupp
brott mot medborgerlig frihet
olaga våldsskildring
förtal
förolämpning
olaga hot
hot mot tjänsteman
övergrepp i rättssak

Jag har en dröm! Att begå samtliga tryckfrihetsbrott i ett och samma blogginlägg! Flera har jag säkert gjort genom åren, men nu skulle jag vilja göra det bara för sakens skull. De flesta verkar ganska enkla, men några kommer av praktiska/juridiska skäl inte kunna genomföras. T.ex. ”Den som med våldsamma medel eller utländskt bistånd framkallar fara för att riket skall invecklas i krig eller andra fientligheter … krigsanstiftan” och ”spioneri … för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift rörande försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för totalförsvaret eller eljest för rikets säkerhet … vare sig uppgiften är riktig eller ej.” Problemet är att jag inte har kontakt med någon främmande makt. Bloggen kan iofs läsas från hela världen, men tror inte det räcker faktiskt. Har visserligen några skyddsobjekt i närheten som jag kan ta bilder på och lägga upp. Det är ju iaf olagligt på nåt sätt.

Jag kommer eventuellt orka göra det här till ikväll, men måste fundera lite på om det är värt det? Straffvärdet borde ligga på många års fängelse, uppemot livstid, men risken att bli fälld (eller ens tas till domstol) verkar liten när det inte görs ”på allvar”. För att inte säga obefintlig. Vi får se hur det blir.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*