Annons

Vad gör polisen?

Jag har satt ihop lite statistik över det som polisen själva berättar om. Självklart görs annat än det här, t.ex. trakasserier av kända narkomaner osv som inte resulterar i anmälan och därför inte rapporteras, men även genom den officiella informationen kan vi skönja ett slöseri.

Totalt fanns 208 rapporter om olika brott under månaden mellan 18 maj och 18 juni. Jag har alltså bara räknat ingripanden som kan härledas till ”brott”, inte trafikolyckor eller bränder t.ex.

Av
dessa var 39 såna som utan tvekan inte har något offer. T.ex. narkotikabrott (nästan uteslutande ringa, dvs eget bruk) och olovlig körning.

39/208 blir 18.75%. Låt säga att ett narkotikabrott tar betydligt mindre tid än ett inbrott, men det lär inte vara överdrivet att tro att minst 10% av polisens resurser läggs på att bötfälla småknarkare som bara försöker ha lite kul. Västmanlandspolisen kommer bränna ungefär 450(!!) miljoner kronor under 2011, vilket då innebär att minst 40 miljoner årligen läggs på att ”utreda” brott utan offer. För att inte tala om alla arbetstimmar som istället kunde gå till något vettigare. T.ex. till att lösa fler än vart tjugonde inbrott… (Andelen ärenden redovisade till åklagare för tillgrepp genom inbrott låg på 5.1% 2009 och 2010.)

Är man lite mer ”liberal” i bedömningen om vad som är offerlösa brott kan man med gott samvete även räkna in rattfylleri i den kategorin. En rattfylla som inte resulterar i personskador på någon annan än möjligen föraren är ju definitivt ett offerlöst brott. Fast det tar emot att säga så, jag har det djupt inrotat i mig att rattfyllerister är otäcka typer som riskerar folks liv, vilket ju faktiskt är sant, men om man tänker efter är det inte mycket värre än att ö.h.t. köra bil. Bilar är dödsmaskiner.
Nåväl, med rattfylleri räknat som offerlöst brott blir andelen brott utan offer inte mindre än 41.35%. Alltså skulle mer än en tredjedel av polisens resurser kunna läggas på saker som inbrott, rån, misshandel osv istället för offerlösa brott.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*