Annons

Avreglering? Nyspråk.

Det är en aning fascinerande att till och med journalister, som väl i grund och botten borde vara mer kritiskt tänkande än gemene man, glatt sväljer lögnen om att bilprovningen blivit avreglerad. Och sprider den vidare.

Att dessutom, utan att (tydligen) reagera över hur bisarrt det hela är, skriva följande i en artikel om ”avregleringen” av bilprovningen är ganska fantastiskt. (Min fetstil.)

Magnus Ehrenstråle tror att den blygsamma ökningen beror på den administration som krävs för att få öppna bilbesiktning.

–Det tar tid att genomföra ackrediteringsprocessen. Dessutom var allt mycket oklart när avregleringen kom, vilka regler som skulle gälla.

Varje besiktningsföretag måste ha en ackreditering från Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Swedac. Intresset för att öppna besiktning var redan från början svalt. När marknaden avreglerades 2010 var det bara ett företag, Carspect, som fått ackreditering.

Ser folk verkligen inte motsättningen där? Avreglering med regler. Jag antar att man måste ha klivit ut ur dimman för att se det sjuka med den saken.

Nä, köp inte lögnen när politiker eller liknande pack pratar om ”avreglering”. Med 99.9% sannolikhet innebär en ”avreglering” i själva verket ”avmonopolisering” men med minst lika många regler som tidigare. Avmonopolisering är visserligen bra också, men inte lika bra.

PS. Att det blir dyrt med bilprovning när det finns så många regler eller ”ringar att hoppa igenom” är inte det minsta konstigt.

SvD, SVT, SR Västernorrland

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*