Annons

Rätt till utbildning och sjukvård

Bloggar på jobbet! Wohoo! (Finns inget att göra just nu, så det är inte mer än rätt att jag lägger lite dödtid på bloggen.)

Det här är (som oftast) inte nån ”original-idé” av mig, utan något flera har tänkt på tidigare, vet inte vem som var först dock. Det är iaf ett bra sätt (enligt mig) att bemöta folk som tycker att vi måste ha skattefinansierad skola och sjukvård eftersom det bör vara en rättighet att ha tillgång till de sakerna.

Påpeka helt enkelt att om det ska vara en rättighet att få sjukvård och utbildning borde det rimligtvis vara förbjudet för lärare och läkare att ta betalt för sina tjänster! Då slipper vi krångla till det med skatter som måste fördelas. Mycket enkelt, men förmodligen kommer inte din motpart vilja se att det är så. Det är hennes/hans problem.

2 kommentarer tillRätt till utbildning och sjukvård

  • Bra poäng, det kan man också undra.
    Om ”alla barn har rätt till utbildning” borde målet rimligen vara att så många som möjligt får det, och då är det rationella att satsa pengarna där de ger störst ”avkastning” (i antal skolade barn räknat).

  • Annars kan man alltid fråga om de anser att dessa är universella rättigheter, eller ifall de bara är nationalistiska (eller möjligtvis europeiska). Som i, varför skall man vara tvingad att betala, säg, 65 000 kr för en persons utbildning i Sverige, när samma summa skulle kunna lett till tio personers utbildning i Eritrea. Varför skall man tvingas ge bort pengar till en total främling, som råkar bo i Sverige, men inte till en som bor i en annan miljö? Är det så att bara för att vi pratar samma språk, har gemensam kultur och lever under samma regim som detta tvång uppstår? Är inte de gränsdragningarna något godtyckliga, när det gäller moraliskt hänsynstagande?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*