Annons

Varför gör du så här mot mig?! =(

Satt och funderade under den långa hemfärden från Hälsingland igår. Det blir ofta så, även om jag igår (som jag brukar) hade Free Talk Live i öronen.

Det här med hur man presenterar sin ståndpunkt har jag varit inne på tidigare, och jag tror fortfarande det är väldigt viktigt att tänka på. Jag kom att tänka på hur det är om en person t.ex. är missnöjd med en vara den köpt. Följande scenario utspelade sig framför mina ögon förra sommaren:

Jag skulle leverera några paket till en TV-affär (de säljer förstås allt möjligt, men ni fattar) och just då var det runt lunchtid så personalen utgjordes av en ensam kille. Han var upptagen med en kund när jag kom så jag väntade ute i lagret medan han diskuterade med kunden. Det visade sig snart att den här kunden ville ha pengarna tillbaka, för en digitalbox eller nåt, skitsamma.
Säljaren var lugn och trevlig, förklarade flera gånger att de redan hade gjort mer än de egentligen behövde göra (enligt lag) och nu dessutom erbjöd honom att byta den mot en helt ny likadan eller nåt sånt. Kunden blev mer och mer otrevlig och arg, vilket gjorde att jag som oberoende åskådare ställde mig helt och hållet på säljarens sida. Hade attityden varit den omvända hade jag kanske fortfarande gjort det, men det finns stor chans att jag faktiskt hade tyckt att kunden hade rätt och att säljaren var en otrevlig och snål typ som inte kunde vara lite mer tillmötesgående mot den stackars kunden.

Vart vill jag då komma med det här?

Jo, att offerkostymen är väldigt tacksam att bära, speciellt när det finns andra människor i närheten! (Eller på offentliga online-diskussioner..)

Istället för att ta kommandot i en diskussion, stärkt av att man ”vet” att man har rätt och har vassare argument än motparten, kan det löna sig att lägga sig på rygg likt en underlägsen liten pudel och be om nåd!

Exempel:

Hörrudu, du som är politiker lever på pengar som stjäls, bl.a. från mig!! >:o
vs
Varför måste jag betala för din nya bil? Kan jag inte få slippa det, snälla..? Måste du tvinga mig att betala för den? :'(

 

Drogkriget som du stöttar leder till att tusentals människor buras in varje år! För att inte tala om all organiserad brottslighet som kommer på köpet! >:o
vs
Om jag skulle gå utanför polisstationen och tända en cigarett får jag komma hem till mina barn sen (skitsamma om du har barn eller inte) men om jag skulle blanda i en smula hasch i cigaretten kommer jag bli inlåst.. Tycker du verkligen att jag ska det? Varför det? Du får ju röka vanliga cigaretter / dricka vin / dricka kaffe om du vill, kan du inte låta mig röka lite hasch om jag skulle ha lust? Utan att bli inlåst för det? Snälla..? :'(

 

Ni fattar nog.
Det svåra är att verka ledsen och rädd när man mest är sur. Men sånt går säkert att träna på.

 

På det sättet tror iaf jag att man får mer sympati från utomstående. Tänk själv hur jobbigt det vore att försöka förklara för någon som bönar och ber om nåd att ni inte kan glädja honom genom att göra X för att ”sån är lagen” eller nåt sånt? Vore ju skitjobbigt tycker iaf jag! Jag är visserligen varken politiker eller byråkrat, men de är väl också människor innerst inne, kanske..

 

 

eller ?

2 kommentarer tillVarför gör du så här mot mig?! =(

 • Ivan

  Har tänkt på detta kring hur folk debatterar på Flashback, om det är bäst att låta så säker som möjligt för att vinna förtroende eller mer vara ”opartisk” i sitt sätt och leda diskussionen dit man vill genom att ställa frågor till motståndaren – som ditt exempel ”Tycker Du att jag ska sitta i fängelse om jag gör det och det? :(”.

  Vet faktiskt inte vad som är mest effektivt.

  Sen en annan grej: Har lagt märke till att somliga (visserligen duktiga) debattörer skriver på ett väldigt aggressivt sätt när denne anser att motståndaren är helt ute och cyklar. Man blir upprörd och skriver ”din jävla nöt” osv 😛 Det är nog helt onödigt och inget man tjänar på eftersom man kan se det som att man i första hand inte debatterar för att övertyga motståndaren (händer det någonsin ens?) utan det gäller att vinna andra anonyma läsares förtroende…

  Den utomstående som inte är alltför insatt tar nog först ”offrets” parti, alltså den som blir förolämpad. Tror dom liberala debattörerna på FB skulle tjäna på att tagga ner en aning

  • Håller helt med om att vissa bör tagga ner rejält! Ingen nämnd, ingen glömd… Jag försöker undvika att ge mig in i diskussionerna för det mesta, och bara strunta i såna som uppenbart har noll koll. Oftast går det, men ibland slinker nåt ut. 😛

   Ang. det första, jag vet inte heller vad som är effektivt, förmodligen bör man blanda beroende på hur situationen ser ut. Ibland kan det säkert vara bra att ta till en självsäker attityd just för att verka förtroendeingivande.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*