Annons

Kultomten

Jag har precis gett mig på att läsa Jonatan Godtrogens underbara äventyr (ladda ner boken) och kommer kanske läsa klart hela ikväll innan jag lägger mig, annars ska jag läsa klart den imorgon.

Den är väldigt bra tycker jag än så länge iaf. Många saker förklaras på enklast möjliga sätt, t.ex. skatter, fiat-valuta, hyresregleringar, pristak, tullar, politikers sätt att köpa röster osv. Den framstår väl lite som en barnbok, inte minst genom namnet som låter väldigt ”barnboksaktigt”, och även själva texten i boken är rätt enkel, men innehållet i sig tycker jag inte är direkt barnvänligt. Möjligen att den kan vara lämplig neråt 12-årsåldern. Utan någon övre gräns.

Nåja, nog om det, själva anledningen till inlägget är det utdrag som följer, som jag tycker var anmärkningsvärt bra för att visa fenomenet med skatter och folks vilja att rättfärdiga dem.

”Hustaket där borta,” viskade mannen och pekade ut i mörkret. ”Ser du den fete mannen klädd i rött, vitt och blått? Hans väska med byte växer för varje hus han besöker.”

Jonatan tittade åt det håll mannen pekade. En otydlig, skugglik figur klättrade över tegelplattorna på ett hustak längre bort. ”Javisst, jag ser honom! Varför larmar du inte och varnar folket som bor där?”

”Åh, det skulle jag aldrig göra,” ryste mannen. ”Kultomten har ett otäckt humör och går hårt åt alla som kommer i hans väg.”

”Känner du honom?” protesterade Jonatan. ”Men …”

”Shhh! Inte så högt,” sade den gamle mannen och höll ett finger för munnen. ”Kultomten kommer på extrabesök hos dem som gör för mycket väsen. De flesta låtsas sova genom denna fruktansvärda natt – trots att det är omöjligt att inte beröras av en sådan kränkning av privatlivet.”

Jonatan försökte tala tyst och lutade sig intill mannens öra. ”Jag förstår inte. Varför låtsas ingen se när de blir rånade?”

”Människor håller tyst denna speciella kväll i april,” förklarade den gamle mannen. ”Annars förstörs kanske spänningen de upplever på julafton då Kultomten återkommer för att dela ut leksaker och krimskrams till alla hus.”

”Jaha,” sade Jonatan lättad. ”Så Kultomten ger tillbaka allt igen?”

”Knappast! Men folk tycker om att inbilla sig att han gör det. Jag försöker hålla mig vaken för att hålla reda på vad han tar och vad han lämnar tillbaka. Det har blivit lite av en hobby. Enligt mina uträkningar behåller Kultomten det mesta för sig själv och för ett litet fåtal gynnade familjer i staden. Men,” sade den gamle mannen med nävar knutna i ilska, ”Kultomten ser till att alla blir lyckliga genom att varje hus får något litet. På så sätt sover folk följande april då han kommer tillbaka för att ta vad han vill ha.”

”Jag förstår inte,” sade Jonatan. ”Varför håller sig inte människor vakna, rapporterar tjuven och behåller sina ägodelar! Då skulle de kunna köpa allt krimskrams de vill ha och ge det till vem de önskar.”

Den gamle mannen drog på munnen och skakade på huvudet åt Jonatans naivitet. ”Kultomten är egentligen allas barndomsfantasi. Föräldrar har alltid lärt sina barn att Kultomtens leksaker och grannlåt på något magiskt sätt kommer från himlen utan kostnad för någon.”

2 kommentarer tillKultomten

  • Det påminner om David Friedmans förklaring av (särintresse)politik:

    ”Special interest politics is a simple game. A hundred people sit in a circle, each with his pocket full of pennies. A politician walks around the outside of the circle, taking a penny from each person. No one minds; who cares about a penny? When he has gotten all the way around the circle, the politician throws fifty cents down in front of one person, who is overjoyed at the unexpected windfall. The process is repeated, ending with a different person. After a hundred rounds everyone is a hundred cents poorer, fifty cents richer, and happy.”

    Från ”The Machinery of Freedom”

    http://www.daviddfriedman.com/The_Machinery_of_Freedom_.pdf

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*