Annons

Släpper ”liberal”.

Jag har visserligen inte kallat mig liberal speciellt ofta senaste året, men nu är det helt slut med den saken.

Jag tänkte precis på att vid ledaren i lokaltidningen där jag bodde förr stod det ”Liberal”, fast det egentligen var ”socialliberal”. Tanken gick vidare till att maila och fråga vad de egentligen menade med liberal, och om det kanske inte vore en bra idé att istället skriva ”socialliberal” eftersom ledarskribentens åsikter väldigt sällan är liberala i klassisk mening. Sen funderade jag på vad som är enklast, att ”vinna tillbaks” liberal eller att släppa liberal och bara använda nåt annat, förmodligen libertarian? Med tanke på hur länge Folkpartiet har besudlat etiketten liberal är valet ganska enkelt.

Varför då överhuvudtaget använda såna ord? Ett ord kan aldrig beskriva alla någons åsikter, men ibland är det för krångligt att förklara sin ståndpunkt på alla fronter. Att då använda något ord som beskriver en generell roll som överlag överensstämmer med ens egna åsikter kan vara praktiskt. Skulle den man pratar med sen säga något baserat på den generella ”libertarianen” (t.ex.) som inte stämmer in på personen i fråga går det ju alltid att förklara på vilket sätt man skiljer sig från det generella fallet.

Sen har ju alla olika uppfattningar om vad som är en libertarian, en sosse, en kommunist osv. Men enligt min uppfattning överensstämmer jag med den allmänne ”libertarianen” betydligt bättre än med den allmänne ”liberalen”.

2 kommentarer tillSläpper ”liberal”.

 • Erik

  Ja det är ju det dom är ute efter och nu spelar du dom rakt i händerna. Tydligast är väl saken i USA där man först kallade sig för progressivs men när sedan när människor som Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson och Franklin D. Roosevelt hade gjort termen obrukbar bestämde man sig för att stjäla den då väldigt populära ordet liberal, vilket i sin tur tvingade riktiga liberaler till att börja kalla sig för klassiska liberaler eller det som blev ännu vanligare nämligen, libertarian.

  På samma sätt termen liberalism och liberal stulits av socialliberaler eller det som Folkpartiet snarare är socialdemokratiska liberaler.

  I USA kan vi se hur termen liberal blivit så utsliten att man börjat återgå till att kalla sig progressivs nu när de som levde under åren innan och under New Deal åren inte är i livet längre eller är för få för att kunna påminna befolkningen om vilka hemskheter man förknippade ordet med.

  Om du nu släpper din gard och låter dem vinna så ska du vara så säker på att så snart de fått liberal att tappa allt sitt värde, vilket Jan Björklund är i full fart med att göra, så kommer de börja använda de termer du nu väljer att sätta på dig.

  Inte nog med det, istället för att förklara för människor att sådana som folkpartister missbrukar ordet å det grövsta. Så kommer du få förklara innebörden av det nya ordet. D.v.s socialliberalerna får i lugn och ro låtsas att de är liberaler medan du hela tiden måste förklara dig. De vinner du förlorar.

  Men egentligen borde du väl kalla dig anarkokapitalist, för det är väl vad du är?

  • Jag ”är” visserligen anarkokapitalist, men den titeln är jag också rätt skeptisk till med tanke på hur feltolkat det kan bli. Ville jag skrämma upp folk skulle jag säga att jag är anarkokapitalist, vill jag istället framstå som en kille som gillar krig och hårda tag i skolan skulle jag säga att jag är liberal. Libertarian tycker jag är lagom ”diffust” för att JAG ska få definiera det utan att den andre dömer ut mig på förhand.

   Om läge (tid) ges att förklara vad jag egentligen tycker skulle jag definitivt säga att det kallas anarkokapitalism.

   Det där med att ”de vinner” håller jag inte alls med om. Det är väl snarare så att de vinner om ”klassiska liberaler” fortsätter kalla sig liberaler och ge sken av att Fp har mer stöd än de egentligen har.

   Vinner staten om jag betalar skatt men fortsätter den lagliga fighten, och förlorar den om jag skiter i att betala skatt och hamnar i fängelse? Vinst och förlust är ganska subjektivt ibland.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*