Annons

Praktik > teori

Från hösten 2008 och ungefär 1,5-2 år framåt var jag väldigt intresserad av det här med teorin, filosofin, moralen bakom libertarianismen och så småningom anarkokapitalismen. Hur funkar det där med rättigheter? Vad säger den österrikiska skolan i ekonomi om finanskrisens ursprung? Skulle man kunna ha privata vägar? Privat polis och militär!? Hur skulle man kunna se till att folk får vård när de är sjuka om de inte har pengar och om staten inte sköter sjukvården?

Det där är visserligen väldigt intressanta saker att studera och fundera på, men jag känner att det är bakom mig. Åtminstone för tillfället. Det kan säkert komma en tid då jag kan grotta ner mig i sånt där igen och ta det ett steg längre, ni vet som när man kan nånting bra på amatörnivå men bestämmer sig för att försöka nå expertnivå.

Just nu känner jag att jag kan teorin tillräckligt bra och vill bara ”ut och köra”, för att göra en jämförelse med körkortet. Jag vet vad skyltarna betyder, jag vet ungefär vad som är skillnaden mellan stoppsträcka och bromssträcka och jag vet att stoppsträckan (eller var det bromssträckan?) blir fyra gånger längre vid dubbel hastighet. Nog med bokläsande nu, jag vill ju köra bil! Det är därför jag har lärt mig allt det där. Hur bra jag än blir på teorin kommer det inte betyda att jag blir en bra förare utan verklig körträning.

Vad är då körningens motsvarighet i frihetsextremismens värld? Tja, det skulle kunna vara ”Copblocking”/”Copwatching” men det är inte i närheten av så intressant i Sverige som i USA, framförallt inte i Arboga där polisen består av en receptionist 4 timmar per vardag och en förbipasserande patrullbil då och då. Ska jag gå och filma receptionisten så att hon inte slösar med kontorsmaterial köpt för skattepengar? Nja.

Ett annat alternativ som jag funderar på (läs: tänker göra nån gång men har inte fått tummen ur ännu) är att starta en podcast. Nu har visserligen Carl och Niclas hunnit före, men ju fler desto bättre. Ska bara staka ut hur den ska vara upplagd lite mer exakt och hitta nån ”co-host”. Vet redan några som är lite intresserade, men om nån mer känner sig manad att vara med på ett hörn (måste så klart ha lite olika gäster ibland!) så är det bara att hojta till.

Sen finns det förstås andra saker man kan göra som är mer köra än läsa, t.ex. slipa på argument och debatteknik (för IRL då framförallt) som i dagsläget är nära botten. Det blir ju så om man aldrig tränar. Där finns iofs ett visst mått av teori med, men ändå.

Finns nån mer här i sveriges lilla frihetliga skara som känner som jag? Nån som passerat det här och gett sig in på ”expertis-stadiet”? Calle J antar jag (helt ytlig bedömning baserat på längden på inläggen.. Längden räknas som vi ju alla vet…) , men har du (ja, jag riktar mig plötsligt direkt mot en person efter att ha skrivit ett inlägg rakt ut i luften, så galen är jag) passerat eller rentav befinner dig i det här som jag beskriver? Har du tröttnat på att läsa böcker och blogginlägg om filosofi och dylikt?

2 kommentarer tillPraktik > teori

 • Jag älskar att lära mig och fundera över vissa ämnen, så jag kommer nog aldrig att tröttna att läsa mer om samhälle och moral, speciellt då det är så viktiga frågor.

  Annars vet jag två saker som skulle vara intressanta att genomföra, som jag tagit upp med dig tidigare. Ett praktiskt och ett ”teoretiskt”, dvs det senare innebär att man skriver något: argument i försvar av friheten. Ett väl argumenterat intuitivt argument som många kan hålla med om är lika gott (och troligtvis bättre) än ett filosofiskt hopkokat sådant. Annars ser jag secessionist-projektet som det mest praktiska man kan göra.

  Annars, försöka få pengar från några rika libertarianer skulle vara väldigt praktiskt! Pengarna kan användas för lite olika saker, något som skulle behövas (och som inte är så dyrt) är en massa dokumentärer om frihet, för svensk publik.

  • Jag älskar också att lära mig saker, framförallt har jag en obehaglig tendens att totalt slukas av nåt ibland, fast bara i några dagar, om ens så länge. Men jag dras mer till sånt man kan se, känna, mäta osv.

   Jag är faktiskt lite sugen just idag på att skriva ihop något/några argument för frihet. Sen om det blir tillräckligt bra för att publicera är en annan femma. Men jag drar iaf igång nu. =)

   Filmskapande tycker jag är ganska lockande, kanske skulle bli dokumentärfilmare? =D Frågan är bara (en av frågorna snarare) vad man ska fokusera på. ”Frihet” är ju ganska brett. Det gäller att det är av intresse för gemene man tycker jag. Ungefär som ”1200 miljarder”, som tyvärr inte alls har fått det genomslag den borde få. Den handlar ju verkligen om nåt som rör alla.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*