Annons

Privat ”välfärd”?

(Mises.se hann före mig, men jag kör ändå)

Har jag missat nåt?

Det som kallas privat välfärd är i själva verket helt (eller till största delen) skattefinansierat. Det betyder att det inte är privat….

Visst är det en del ”privata företag” som t.ex. driver vårdcentraler, skolor osv. Jag har själv en privat vårdcentral här i Arboga som ”är min”. Det roliga är att den landstingsägda ligger i samma hus. Jag blev dock ”tilldelad” den privata när jag flyttade till stan 2008. Förmodligen på geografisk grund. Väldigt fin konkurrens…

Att ett privat företag sköter driften av en vårdcentral gör ingen positiv skillnad så länge det fortfarande är ”landstinget” (dvs människorna i länet) som betalar. Det kommer alltså bli samma skit eftersom de inte kan ta betalt av sina kunder på ett vettigt sätt. Det kan rentav bli ännu sämre skit eftersom de har vinstintresse i kombination med relativt konstanta intäkter och ingen direkt konkurrens. Ett vinstintresse ger bättre kvalitet för kunderna OM det samtidigt finns ”fria tyglar” för prissättning, produktens utformning osv. I fallet med vårdcentralen ska de uppfylla si och så mål, och de får si och så mycket pengar för att göra det. Det finns väldigt svaga incitament att ge kunderna bättre service.

Får kunderna välja om de vill betala för tjänsten eller inte? Om svaret är nej så är det inte ”privat” i någon seriös mening…

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*