Annons

Är sjukhus allmän plats eller inte?

Jag står och väger i frågan. Min första tanke ang. det här med att filma på sjukhus är att man självklart borde få göra det. Sen har jag blivit lite mer kluven. Jag kan absolut förstå att det är jobbigt för sjuksköterskor, läkare osv att filmas när de kanske gör något misstag. Finns det på film är det svårt att lyckas skylla ifrån sig eller ljuga om vad som hände. Just därför är det ju också en bra sak. Misstag kan alla göra men ibland görs säkert riktigt grova misstag som inte borde accepteras av en välutbildad och högavlönad läkare. Då är det bra att ha det på film.

Alla som har rent mjöl i påsen borde ju vara lugna, kanske rentav vara glada över att deras skicklighet dokumenteras. Men det är tyvärr ett ganska uselt argument tycker jag, och brukar som bekant användas för t.ex. telefonavlyssning, övervakningskameror, internetövervakning osv. Man kan ju faktiskt vilja slippa filmas även om man inte gör nåt fel.

Jag vill inte att ”kamerablyga” personer som i övrigt passar bra som läkare ska ”tvingas” välja nåt annat yrke på grund av att alla patienter filmar läkarbesök och lägger ut på internet. Ett vad jag tycker enkelt och effektivt sätt att lösa problemet (tills sjukvården privatiseras och man kan välja om man vill besöka/jobba på ett sjukhus där varenda kvadratmeter kameraövervakas eller där kameror är förbjudna eller nånstans däremellan) är att på ett tydligt sätt informera besökare på sjukhuset att de är välkomna att filma sin kontakt med sjukvårdspersonalen, men inte sprida det offentligt. Då kan patienterna känna sig säkra genom att de har bevis att använda vid en eventuell tvist om något som gått fel, medan personalen inte behöver oroa sig över att alla på Youtube kommer skratta åt deras fula frisyr. Så länge överenskommelsen är tydlig (stora skyltar vid alla entréer t.ex.) borde den som oönskat hamnar på Youtube kunna få skadestånd av den som laddat upp det.

Här har jag alltså behandlat sjukhuset som en icke-allmän plats, åtminstone behandlingsrummen där man har direktkontakt med vårdpersonalen. Det känns helt enkelt som en helt annan situation än att t.ex. filma polisen vid en ”blåskontroll” längs vägen.

SvD

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*