Annons

Usch

Ibland blir jag riktigt sugen på att bara ta på de rosaskimrande glasögonen och se världen som de flesta andra ser den. Det vore så mycket enklare.

”Det vore skönt med lägre skatter, även om vi ju måste ha kvar det grundläggande skyddsnätet för de svagaste, och därför måste ha kvar lite skatt. Kanske 20% på lönen borde väl räcka?” Det skulle kunna vara min mest våghalsiga åsikt. Förmodligen skulle jag också tycka att man borde legalisera cannabis och sälja på systembolaget, och självklart beskatta. Men vi måste fortsätta ta hårda tag mot tunga droger som heroin.
 
Man vill ju inte framstå som en galning.
 
 
Staten borde så klart se till att barn går i skolan gratis och att sjuka människor får gratis sjukvård. För det är ju gratis…
 
Och ibland måste man faktiskt kriga. En del går det inte att resonera med. Svenska soldater gör en viktig insats i afghanistan.
 
 
 
Nu är det tyvärr inte så enkelt. Det jag har sett går inte att ”o-se”. Krig är inte ok. Beskattning är inte ok. Sjukvård och skolgång är inga rättigheter man får tvinga andra att betala för. Inte är den svenska sjukvården gratis heller. Bara en idiot tror något sånt. Och det är inte min sak att bestämma vad du får eller inte får föra in i din kropp. Det är DIN kropp och ditt ansvar. Oavsett om det är pannkakor, haschmuffins eller en överdos heroin du väljer att stoppa i dig.

De rosa glasögonen är borta och går inte att sätta tillbaks. Ibland saknar jag dem, men oftast är det underbart att kunna se hur saker och ting verkligen ser ut. Framförallt den där avgörande lilla detaljen som skiljer mig och några andra från minst 95% av alla människor. Att våld är acceptabelt om och endast om det används i självförsvar. Även om du inte tycker det själv, tänk dig hur världen skulle se ut om ALLA levde efter den principen. Känns det då inte som ett mål värt att sträva efter?

8 kommentarer tillUsch

 • Annars är det verkligen ett problem att inte framstå som en galning. Det kanske kan göras enklare genom att man säger till andra hur overklig situationen känns för en själv; hur frustrerande det kan kännas när flertalet kan säga vilken idioti som helst – som man verkligen kan se är falskt – och andra kan hålla med om det. Eller genom att inte direkt säga hur verkligt annorlunda ens system är, och bara säga kortfattat ”Jag är emot att staten sätter in folk i fängelse för att de innehar, producerar, handlar med eller använder heroin” och sedan behandla påståendets djup som om man bara hade kommenterat vädret. Det första verkar bäst om man skämtar om det.

  Lyckligtvis ställs jag inte inför det här dilemmat alltför ofta; det är ju oftast som att man bara diskuterar specifika frågor med folk.

  • Jag förstår hur du menar. Framförallt är det jobbigt att ”avslöja sig” för folk man kommer träffa ofta och för lång tid framöver. Framförallt tänker jag då på jobbet. Där håller jag mestadels väldigt låg profil, även om jag inte kan hålla tyst ibland, som när en kollega säger nåt om ”det här kapitalistiska systemet som vi har”… Men det är svårt att förklara allt på en halvtimmes fikarast för folk som lever i ett helt annat paradigm. Enklare att bita ihop.

 • Jag kan inte hålla med om principen ”Att våld är acceptabelt om och endast om det används i självförsvar” som en verkligt _absolut_ princip. Men den är i det närmaste mest praktiska och korrekta regeln inom politisk filosofi, och dess mål är fortfarande fantastiskt underbart om vi kunde uppnå det.

  • Hehe, imorse när jag körde till jobbet tänkte jag på det och kom att tänka på att jag TROR att du och jag nötte lite fram och tillbaks om det där för ett tag sen. Kanske minns fel, för jag har för mig att du tyckte att vedergällningsvåld är ok. Det tycker iofs jag att det KAN om man menar att jag t.ex. stöter på han som rånade mig några dagar tidigare och brottar ner honom på stan och tar tillbaks pengarna han tog av mig. Det faller i mitt tycke långt utanför ramen för självförsvarsvåld, men är ändå helt ok tycker jag. Men som du säger, det är i alla fall nåt värt att sikta mot.
   Dessutom är det sååå mycket enklare att få till slagkraftiga meningar om man slipper lägga till en parentes med ”obs, i vissa fall kan det kanske vara ok, om det är si och så eller om man gjort det ena eller andra tidigare osv osv osv”. 😉

   • Njaej, i vanliga fall är jag inte för vedergällningsvåld, men kan väl tänka mig att i något fall skulle det vara legitimt. Det var inte det jag tänkte på när jag skrev det andra, dock, utan då tänkte jag mig att det skulle kunna vara berättigat att tvinga folk till vissa saker. Exempelvis, säg att man vore nära vän med någon som är svårt sjuk men samtidigt övertygad om att det är ondskefullt/fel att använda medicin. Ifall det inte finns någon rimlig risk av att ta läkemedlet och det kan med största säkerhet rädda personens liv, då skulle jag nog inte klandra den som skulle tvinga den sjuke att ta medicinen.

    ”Dessutom är det sååå mycket enklare att få till slagkraftiga meningar om man slipper lägga till en parentes med…”

    Lösningen är såklart att du gör ett inlägg med en fullständig och oantastlig formulering av de principer du står för. Då kan du både skriva det korta och snygga slagordet, samtidigt som du kan ge folk ännu mer information för den som vill veta mer.

    • Ok, jag förstår.

     Men åååh det är ju jobbigt ju!! Man måste ju skriva så mycket och fundera om principerna är motsägelsefulla osv osv… ;P

     • Det går alltid att skriva att det tar väldigt lång tid att skriva ned den fulla förståelsen av vad principerna innebär, och att du samtidigt ger en massa mindre principer som borde staka ut den större principen relativt väl. 🙂

      • Hehe, tror jag förstår vad du menar även om det var lite luddigt.. 🙂

       Men även ”små principer” har det stora problemet att det nästan alltid går att komma på ett undantag.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*