Annons

Riksdagsledamöterna må vara parasiter, men…

… enligt riksdagens hemsida:

Riksdagens ledamöter har ett arvode på 56 000 kr/månad. Ledamöterna betalar skatt för arvodet.

(Min fetstil)

De betalar skatt för arvodet…

De.
Betalar.
Skatt.
För.
Arvodet.

Ska vi se om vi lyckas hitta luckan i det resonemanget?

Låt se, 56 000 kronor stjäls från mig på sisådär ett halvår, vi låtsas att de pengarna går direkt till en månadslön åt en riksdagsledamot. Nu tar vi de där 56 000 kronorna och lyfter ut dem ur skattkistan som vi kan kalla för ”statskassan”. Vi tar två tredjedelar av de 56 000 (lite mindre eftersom de går över gränsen för statlig extra inkomstskatt, men för enkelhetens skull) och betalar ut till riksdagsledamotens konto och den sista tredjedelen lägger vi helt enkelt tillbaks i skattkistan.

Är det jag eller riksdagsledamoten som har betalat pengarna som läggs tillbaks?

4 kommentarer tillRiksdagsledamöterna må vara parasiter, men…

 • O

  Den vanliga inkomstskatten betalas ju till KOMMUNEN där riksdagsledamoten är folkbokförd.

  Men betalar de verkligen statlig inkomstskatt…?

  • Jag vet inte om de gör det. De borde väl rimligen göra det eftersom gränsen för att behöva betala sån går runt 35000 kr/mån. Men som jag också säger i inlägget betalar de inte alls nån skatt.

 • Jrgen

  Den enda rimliga anledningen som jag kan hitta till varför offentligt anställda betalar ”skatt” är att de inte ska känna sig lika parasiterande. De ska känna att de också bidrar. Antingen så ser de igenom tramset, vilket betyder att det inte har någon effekt. Eller så är de så tröga att de inte begriper att det bara handlar om att flytta pengar i cirklar, och inte om att bidra till någonting, i vilket fall de är högst olämpliga på sina poster.

  • Ja, det låter som den troliga förklaringen. De hade ju lika gärna kunnat ändra det nån gång under årens lopp genom att gå ut och säga ”för att förenkla byråkratin något kommer statsanställda från och med nu att få skattefri lön, men den kommer också sänkas så mycket att de får ut samma summa som tidigare”. Det vore en förändring som inte skulle ha nån praktisk betydelse egentligen, men jag slår vad om att det skulle leda till nån slags ramaskri i landet, ”vadå, ska inte statsanställda betala skatt nu!?”…

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*