Annons

Våra representanter?

Jag ställde häromdagen en fråga på voter.se om huruvida folk känner att riksdagsledamöterna verkligen representerar dem. Det är trots allt det som är poängen med vår representativa demokrati.

Nu är underlaget väldigt litet, och de som svarar på voter.se tenderar att vara ”åt högerhållet” eller sverigedemokrater, men ändå.

Mer än 3/4 av de svarande tycker INTE att de blir ordentligt representerade i riksdagen. Det är en ganska stor siffra, med tanke på att det på nåt sätt är en grundläggande förutsättning för riksdagens existensberättigande.

Frågan man kan ställa sig är, varför fortsätter folk att rösta och tro att det funkar? Borde inte de där tre fjärdedelarna bli lite mer högljudda om att de inte representeras i riksdagen? Att representeras, speciellt av någon helt okänd, är för övrigt ett helt galet koncept från början. Läs lite mer om mina tankar om det här.

Jag undrar om det är med politiskt uppror lite som med eld, att man behöver några olika faktorer som samverkar för att det ska ta fyr? För eld krävs bränsle, värme och syre. Vad krävs för fredlig revolution?
Politikerförakt har vi. Misstro till det politiska systemet i stort har vi, som väl politikerförakt kan sägas vara en underkategori till. Det är säkerligen en av de delar som krävs. Sen krävs det nog en rejäl ekonomisk kollaps. Kanske det kan räcka? För att det ska kunna hållas fredligt krävs förmodligen också att icke-våld ”predikas” med en dåres envishet. Där får vi hjälpas åt så mycket vi kan. Ekonomin behöver vi nog inte hjälpa till med, den sköter politikerna så bra ändå.

Vad tror ni läsare, kan jag vara nåt på spåren? Kan vi dra nytta av folks cynism på nåt bra sätt?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*