Annons

Orsak och verkan?

http://www.dn.se/sport/ishockey/sporten-jag-alskade-tog-nastan-mitt-liv

NHL-spelare får psykiska problem och blir drogmissbrukare för att de är ”slagskämpar” på planen.

Eller

NHL-spelare blir slagskämpar på planen för att de har psykiska problem och är moraliskt förstörda på grund av saker som hänt tidigare i livet, och därför också mer benägna att använda droger på ett överdrivet sätt.

Jag vet förstås inte hur det är, men för att vara oklädsamt o-ödmjuk tror jag mer på min teori (dvs den undre) än den som DN:s artikel utgår ifrån.

Visst kan huvudskador och den ständiga pressen på att vara våldsam göra otrevliga saker med sinnet, men det måste ju ha börjat på något sätt. En helt frisk och moralisk person åker inte ut på en hockeyplan med avsikt att slå ner någon. Man kan visserligen argumentera för att det inte är samma sak när två personer går in i ett slagsmål med ”öppna kort” (båda vet vad som väntar och båda är beredda att ta och ge rejäla smällar) som när någon attackerar en annan som inte alls har haft för avsikt att bli inblandad i något slagsmål. Jag kan till viss del hålla med. Jag tycker inte (i dagsläget) att det är fel att två eller flera personer sinsemellan gör upp om ett våldsutbyte. Om det slutar med att den ena blir ihjälslagen bör rimligen inte motståndaren klandras mer än den döde.(?)

Allt detta till trots kan jag inte för mitt liv förstå hur någon frivilligt ger sig in i något sånt, om man inte bär på någon form av psykiskt trauma, eller vid tillfället är påverkat av nån ”våldsamhetsdrog”, t.ex. alkohol. Dock har jag en arbetskamrat som ägnar sig åt thaiboxning på fritiden och han verkar helt frisk, men man kan ju inte se vad som döljer sig innerst inne. Kanske kan man fullt frisk puckla på någon okänd människa utan att det känns konstigt. Jag kan visserligen inte förstå det, men det gäller också en hel del andra aktiviteter som inte har med våld att göra.

Saker att fundera över:

Finns det de som blir slagskämpar i hockey trots att de från början kan ses som ”fullt friska”?
Finns det såna slagskämpar som även efter flera års fightande är friska i huvudet?
Finns det en koppling mellan nån sjukdom (ADHD?) och att ägna sig åt våldsamma sporter?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*