Annons

Rationalisering av irrationell tro

Ett lysande exempel fanns i fredags i Arboga Tidning.

Några 4-åringar hade som en kul grej fått frågan ”Hur hinner tomten dela ut julklappar till alla barn i världen?” Svaren var förstås allt annat än logiska, och något som barnen måste hitta på för att det ska passa in i deras världsbild där tomten är riktig. Istället för att titta på verkligheten och anpassa sin tro efter hur det faktiskt är tog de sin tro och satte i centrum för att bygga en ”verklighet” runt den.

Sorgligt nog tror jag inte att den som kom på att de skulle fylla en sida med ”gulligt dumma små barn” hade en tanke på att det i själva verket blev en subtil känga till etatister och religiösa (om det nu finns nån skillnad). Barnens förklaringar om att han har jättesnabba flygande renar eller att han springer jättesnabbt runt jorden är nämligen inte speciellt mycket sämre än etatistens förklaring till varför staten behövs eller den kristnes förklaring till varför så mycket hemskt händer trots att gud är god och allsmäktig.

Staten behövs, verkligheten byggs runt det.

Gud existerar och är god, verkligheten byggs runt det.

Jultomten finns och ger julklappar till alla barn på julafton, verkligheten byggs runt det.

 

Ett tips från mig till er:  Om du för att förklara ett fenomen måste hitta på saker som liknar ”vissa renar kan flyga med ljusets hastighet”, då bör du se över dina premisser. Någon eller några kanske inte stämmer.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*