Annons

Ransonering var det ja…

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/soka-enklare-vard-bor-kosta-mer_6693390.svd

Det vållar stort huvudbry när några måste bestämma och försöka räkna ut hur man bäst fördelar resurser mellan människor som behöver dem.

Varför har vi inte samma problem när det gäller t.ex. mjölk? Det råder knappast någon brist på mjölk som gör att folk får vänta i veckor för att få hämta ut sin tilldelade liter från landstingets mjölkcentral. Varför är det inte så?

Jo, på grund av att priset på mjölk får röra sig fritt och tack vare att människor själva får välja vilken mjölk (om någon) de vill ha, när de vill ha den osv. Ingen bestämmer hur mycket mjölk som ska tillverkas och vem som ska få hur mycket. Därför finns det så att det räcker till alla.

Skulle sjukvård fördelas på samma sätt skulle vi inte ha någon brist, inget behov av ransonering, inga köer. Sjukvård skulle finnas för alla när de behöver den, och till ett acceptabelt pris. Beviset ser vi varje dag i mataffären. Men det lär väl aldrig hända att sjukvården släpps fri, tyvärr.

2 kommentarer tillRansonering var det ja…

  • Persson

    Fast mjölken i Sverige, och EU, är väldigt reglerad. Man får inte producera hur mycket mjölk man vill utan det bestäms utifrån kvoter. EU bestämmer hur mycket mjölk som ska produceras per år och sen tilldelas respektive land en viss kvot (Sverige har 3,4 miljoner ton i leveranskvot och 4000 ton i direktförsäljningskvot per kvotår). Sen kan de svenska mjölkbönderna förvisso handla fritt med dessa kvoter men den totala mängden mjölk som produceras i Sverige är reglerad.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*