Annons

Weed Wars

Det är namnet på en ny serie på Discovery. Än så länge går den bara i USA men förhoppningsvis kan den visas i Sverige inom inte alltför avlägsen framtid. Det vore i alla fall väldigt välkommet!

Avsnitt ett kan ses här.

Handlingen kretsar kring vardagen på en ”medicinsk-marijuana-butik”, världens största faktiskt, och några av deras medarbetare. Tänk ”American Chopper” eller ”Miami Ink” fast en annan bransch.

Överlag riktigt bra, att döma av avsnitt ett iaf!

En klar fördel var att det framgick med all önskvärd tydlighet hur värdelöst det är med statliga byråkrater som sätter käpparna i hjulet för ”hederliga företagare”. Just det där med hederlig var tyvärr en av nackdelarna, ägarna framhävde mer än gärna att de gärna betalar skatt och följer reglerna osv. När ”kommunen” höjde en av deras skatter från 1.8% till 5% bara sådär och krävde in en dryg miljon USD med en veckas varsel kommenterade en av ägarna (tror jag det var) med ungefär ”det gör inget alls att de höjer skatten till 5%, det har folket röstat fram, problemet är när de kräver in så mycket pengar så snabbt”.

Jag har pendlat fram och tillbaks när det gäller ”legalisering” av cannabis (eller droger överlag förstås) med allt vad det innebär av skatter och åldersgränser och regleringar och skit, eller inte. Just det här programmet fick mig att svänga över kraftigt åt ett håll i frågan. Nämligen att det är bättre att det är förbjudet än att det regleras och beskattas. Det är skit att folk blir inlåsta för att ha haft fel växt i fickan, men det är ännu mer skit att staten bestämmer vilka som får köpa och hur mycket och vad det får innehålla (”lätt-hasch” med max 2% THC utan recept månne?) och inte minst VAR man får köpa det. Lägg därtill att försäljningen göder besten så blir det nästintill en no-brainer.

Det ultimata vore en avkriminalisering, helst total sådan men åtminstone vad gäller innehav (inkl. odling) och bruk. Då får vi visserligen inga snygga affärer med laboratorietestad marijuana som har etiketter med exakt THC- och CBD-halt, fin service osv, men kan åtminstone odla hemma eller köpa av kompisar. Utan att behöva oroa sig över polisingripanden.

6 kommentarer tillWeed Wars

 • ”Nämligen att det är bättre att det är förbjudet än att det regleras och beskattas. Det är skit att folk blir inlåsta för att ha haft fel växt i fickan, men det är ännu mer skit att staten bestämmer vilka som får köpa och hur mycket och vad det får innehålla (”lätt-hasch” med max 2% THC utan recept månne?) och inte minst VAR man får köpa det. Lägg därtill att försäljningen göder besten så blir det nästintill en no-brainer.”

  Du föredrar samma princip på samma områden? Att det hellre är olagligt att köra bil, än att man får göra det på vissa ställen (men inte överallt) och på ett visst sätt? Att det hellre är olagligt att använda penicillin, än att man bara kan få tag på det i statligt godkända butiker med godkännande från statliga byråkrater, och att staten tar en del av pengarna för det? =P

  • Vem bryr sig om principer!? =P

   Det beror på hur regleringarna ser ut faktiskt. Vi vet ju inte hur staten sätter reglerna, och när de väl finns där så är det inget man kan göra åt det, annat än att söka sig till den svarta (eller då blir den kanske grå, beroende på hur man vill använda de olika termerna) marknaden trots att det är lagligt.

   Får jag köra bil mellan 12-13 på söndagar och i max 10km/h, samt måste köra med ena hjulet utanför asfaltskanten så skulle jag välja att köra illegalt i vilket fall som helst (och det gör jag mestadels idag också, nämligen över hastighetsgränsen) och om man ändå håller på med ”svartkörning” spelar det ju ingen roll om det är förbjudet att köra ö.h.t.

   Samma sak med penicillin, om det skulle beskattas så högt att många föredrar smuggelpenicillin eller hemgjort (jfr alkohol) och om det bara får köpas av personer över 35 år i affärer som bara har öppet 10-15 vardagar så visst, den olagliga marknaden kanske kunde vara bättre.

   Nu är det inte såna bisarra regler för bilkörning och penicillin så nu spelar det ingen roll, men vi vet inte hur reglerna för ”knark” skulle vara om vi tänker oss scenariot där allt legaliseras. Att det skulle bli väldigt hårda restriktioner känns väl inte otänkbart? Och skatterna lär inte vara lägre än för alkohol eller nikotin. Är det värt att handla 1g hasch i en statlig butik för 200kr när du kan få köpa av nån skummis för 100kr med mer tveksam kvalitet men kanske inte (förmodligen inte?) sämre än idag? För vissa säkert värt det, men för många inte. Dessutom vore det ju inte olagligt med innehav om man kan köpa i statliga butiker, så det är bara själva bytet pengar-knark som vore riskfyllt, så fort man kommer hem kan man vara lugn. Hmmm, svarthandeln vore mindre riskfylld om det var lagligt och reglerat… Har jag precis argumenterat FÖR en legalisering, reglering och beskattning? =o

   • ”Nu är det inte såna bisarra regler för bilkörning och penicillin så nu spelar det ingen roll….”

    Det är just för att det inte är så bisarra regler som det räknas som ett argument mot din princip; du föredrar nog inte förbud trots att det finns regleringar.

    ”. Hmmm, svarthandeln vore mindre riskfylld om det var lagligt och reglerat… Har jag precis argumenterat FÖR en legalisering, reglering och beskattning? =o”

    Mjo, som i att det är bättre än förbud, ja! Om det blir legaliserat kommer inte polisen lägga ned lika mycket resurser på den svarta marknaden, så att det blir väl i slutändan lika lätt att få tag på svart-majja som att få tag på otullade cigaretter. Och för cannabis och alla andra naturliga droger borde priset sjunka rätt rejält när man kan odla det hemma.

    • ”Om det blir legaliserat kommer inte polisen lägga ned lika mycket resurser på den svarta marknaden, så att det blir väl i slutändan lika lätt att få tag på svart-majja som att få tag på otullade cigaretter.”

     Förmodligen vore det så.

     Men, odla hemma borde väl inte bli nån större skillnad mot hur det är med hembränning idag?

     • Jo, låter rimligt.

      BTW, har sett första avsnittet av det nu. Det var väldigt intressant, i att ge en inblick i den affärsvärlden, och lite för de som röker marijuana dagligen.

      • Visst är det?! Och en sån sak som att ”knarkarna” är lika med ”hjältarna” i serien, inte vanligt…
       Det vore verkligen kanon om den visas i sverige till våren. De som kollar på Discovery är väl ungefär som folk är mest, eller ja, som folk är mest om de är män i åldern 20-65 ungefär. ;P

       Är det nån som behöver en annan bild av droger än de vanligen får är det ”gemene man”.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*