Annons

Anställningstrygghet borde rimligtvis gå åt båda hållen

Jag irriterar mig ibland på det som kallas anställningstrygghet. Det innebär visserligen en viss trygghet för den anställde, men för arbetsgivaren är det ingen vidare trygghet.

Arbetsgivaren och arbetaren har ett slags förhållande tillsammans, som borde vara på lika villkor. De behöver varandra! De kan visserligen hitta ett nytt jobb eller en ny anställd, men det innebär krångel och eventuellt tillfälligt inkomstbortfall för båda parter.

Idag i sverige är dock inte arbetare-arbetsgivare något jämställt förhållande. Arbetaren har överhanden i stort sett i alla lägen. Han har en uppsägningstid som ofta är kortare än om arbetsgivaren är den som vill avsluta relationen. Dessutom kan han avsluta relationen av vilken anledning som helst, medan arbetsgivaren måste ha vissa förutbestämda anledningar, annars kommer arbetarens kompisgäng Facket och bråkar med arbetsgivaren.

Ponera att Företaget AB får en ny chef, Pelle, som är super-rasist. Han ser att Muhammed inte verkar vara ”svensk” och ger honom därför sparken av just denna anledning. Pelle och Företaget AB kommer nu få ett rent helvete eftersom Muhammeds fack, andra fack, tidningar och fan och hans moster kommer ge sig på honom med stämningar, polisanmälningar, säkert blockader m.m.

Låt nu säga att det omvända inträffar; det tidigare helsvenska Företaget AB får in en ny chef som heter Muhammed. Pelle kan då gå in till Muhammed och säga upp sig på stående fot, och han behöver inte ens berätta varför. Skulle han säga att det beror på att Muhammed är invandrare kanske han skulle kunna hamna i lite trubbel, men jag kan inte se hur. Diskriminering? Nja. Hets mot folkgrupp? Nja. Förmodligen skulle han riskfritt kunna gå in och berätta att ”jag tänker inte jobba för nån äcklig neger!”, smälla igen dörren och aldrig mer visa sig hos Företaget AB utan några direkta konsekvenser.

Knappast en jämlik relation mellan likvärdiga parter.

I mitt tycke borde det regleras i anställningsavtalet under vilka villkor detta får avslutas, och om ”assymetriska” avtal sluts så ska det förstås göras i samförstånd. Att som idag praktiskt taget tvinga företag att skriva under kollektivavtal till sin egen nackdel (se t.ex. syndikalisternas attacker mot Berns) är horribelt.

1 kommentar tillAnställningstrygghet borde rimligtvis gå åt båda hållen

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*