Annons

Konkurrensverket

Hej!

Jag undrar vem som bestämmer vilka monopol som är bra och vilka monopol som är dåliga, samt varför monopol anses bra inom vissa branscher medan det anses dåligt (och aktivt motarbetas av er på kkv) inom andra?

Finns det något sätt att objektivt ”mäta” om ett monopol är bra eller dåligt?

Och så den gamla klassikern: varför har konkurrensverket monopol på att motverka monopol?

Hej Niklas

Tack för din e-post till Konkurrensverket.

Vår uppgift är att arbeta för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna samt en effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. Mot bakgrund av dina frågor vill jag för Konkurrensverkets räkning framföra följande.

Om du tar del av vår rapport ”Monopolmarknader i förändring (2004:3)”, som finns tillgänglig på vår hemsida (www.konkurrensverket.se), så får du en förståelse för hur vi som konkurrensmyndighet analyserar olika marknader. Svaret på din tredje fråga är att det är statsmakterna som genom lag och förordning (jfr SFS 2007:1117) givit oss de uppgifter vi har på konkurrens- och upphandlingsområdet.

Du får gärna ringa mig om du har några frågor med anledning av mitt svar. Du når mig på direktnummer 08-< är-snäll-mot-Peter-även-om-jag-inte-tror-nån-läsare-skulle-ringa-och-dumma-sig>.

Med vänlig hälsning

Peter Delden

Ett totalt ”icke-svar” om jag får vara sån, men nåt annat vore väl alldeles för mycket begärt. Jag hade antagligen svarat likadant om jag var i hans situation.

Det hade kunnat bli kul, men blev inte speciellt kul. You win some, you lose some.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*