Annons

Monopol

En ganska intressant text om spelet Monopol i dag i/på SvD.

Själv har jag aldrig riktigt funderat på vilken bild spelet ger av kapitalism eller så, det har helt enkelt bara varit ett spel för mig. Det blir ju faktiskt ganska bisarrt att tolka det som nån slags bild av verkligheten. Men vissa iakttagelser i den här monopolanalysen är riktigt intressanta, t.ex. bankens uppgift:

Och så är spelets centrala instans, alltså banken, ingen riktig bank: banken har ju inga egna vinstintressen utan har sin uppgift i att försörja spelarna med pengar. Den liknar själva staten.

Rättare sagt liknar den inte ”staten” direkt utan den liknar förstås riksbanken som trycker ut nya pengar på marknaden på löpande band. Olyckligtvis följer ju inte priserna inflationen, gatorna och hyrorna borde bli kanske 1-5% dyrare varje gång en spelare passerar gå.

Det vore kul om det fanns ett brädspel i ungefär samma stil som monopol men som också tar med produktion, från råvaror till konsumentvaror, på något simplifierat sätt.

Ett i mina ögon konstigt påstående som kanske skvallrar om författarens inställning till företagande eller kapitalism är detta:

Och det att ingen arbetar i Monopol, utan i stället försöker skapa en förmögenhet genom att kräva avkastning på fastighetsegendom, döljer i detta skenbart ensidiga perspektiv på affärsvärlden en ekonomisk sanning, nämligen att arbete förekommer i en företagares kalkyl framför allt som kostnad, inte som tillgång.

Där förstår jag inte alls vad han menar. Arbete ÄR ju en tillgång, eller åtminstone det egentligen enda sättet att i slutändan få tillgångar. Jag antar att han tänker sig att arbete = arbetare = anställd = lön, men det är också ett konstigt resonemang. Anställda är ju inte kostnader utan i allra högsta grad tillgångar. Visst, jag måste betala lön till arbetarna för att de ska stanna kvar och jobba åt mig, men jag får ju ett överskott av deras utförda arbete, så varför skulle det vara en kostnad? Mycket märkligt.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*