Annons

Åh!! All denna okunskap gör mig galen…

Att  folk inte helt enkelt kan hålla käften stängd om saker de inte har en endaste liten aning om!

 

En idiot (ja, bokstavligen idiot) ringde in till Aschberg i Radio1 igår och hävde ur sig att ”hasch är ju i stort sett fritt i USA, det är ju knappt några straff på det” och det hade enligt ringaren på något vis lett till att en person han, eller om det var hans brorsa, kände till slut hade börjat med heroin (en fullkomligt vansinnig idé som alltid kommer ur desperation) och dött av det. Kedjan var alltså:

Cannabis är ”nästan lagligt” i USA (bevisligen helt åt helvete fel) -> folk börjar bruka cannabis (en länk som inte stämmer) -> folk börjar missbruka cannabis (oklart varför bruk blir missbruk men inte sker det automatiskt iaf) -> folk går upp till heroin (ett steg som kräver väldigt svåra livsförhållanden) -> folk överdoserar heroin och dör (det enda steget i kedjan som verkar ganska rimligt, men allt annat än hundraprocentigt).

Det sorgligaste är att Aschberg, som i övrigt är riktigt härlig på de flesta sätt, köper det här och verkligen tror att om man skulle legalisera cannabis så skulle ALLA börja med det, och det i sin tur skulle göra folk dumma i huvudet (för det hade några av hans kompisar blivit. Han själv som har rökt ordentligt mycket i sin ungdom verkar mirakulöst ha klarat sig, så han verkar se sig själv som ett extremt lyckosamt exempel). Det komiska i det hela var att bara minuter innan det samtalet pratade han med nån om alkoholförbudstiden i USA och var helt på det klara med att ett förbud ger en svart marknad som göder maffian och leder till en massa ”kringbrottslighet” som man slipper om det är lagligt. Detta verkar tydligen i Robert Aschbergs värld vara en mekanism som ENBART gäller alkohol och inga andra saker överhuvudtaget.

 

Aschberg lär inte vara ensam om den åsikten, snarare är han en av de 90% som är övertygade om detta. Dock talar det mesta emot deras åsikt, när det gäller både ekonomiska och ”sociologiska” (?) fakta.

 

En vara som är förbjuden blir sällsynt. En vara som är sällsynt blir dyrt. En vara som är både dyr och beroendeframkallande leder till att köparna, som ofta inte klarar av att sköta ett jobb, gör nästan vad som helst för att få in pengar för att ha råd med den dyra och beroendeframkallande varan. Människor som gör nästan vad som helst för pengar drar sig inte för att göra inbrott, stjäla bilar, snatta oxfilé, smuggla knark, sälja knark, råna, förskingra osv.

 

Nu har jag fått lätta mitt hjärta, så det känns lite bättre, men det är fortfarande ett väldigt irriterande fenomen!

Dessutom är det närmast omöjligt att resonera med såna typer, eftersom de dels är så benhårt fast i sitt synsätt (något jag själv brottas med, men jag har åtminstone sett det ungefär från deras synvinkel förut, medan de flesta aldrig ens testat nåt annat) och dels gör som Stig-Britt så fint beskrev i den här tråden: vänder på frågan. Istället för ”är det rätt att vissa människor bestämmer vad andra får äta, dricka, andas in, injicera och om de äter, dricker, andas in eller injicerar fel sak använda våld mot den som gjort det?” blir frågan ”Om man tillåter allt knark, vem ska då betala för alla som hamnar på sjukhus för överdoser och sånt?”

En helt irrelevant fråga för oss som lever efter icke-aggressions-principen, men en vettig fråga för den som lever i demokrati-paradigmet. Omöjligt att bemöta utan att motparten först accepterar att det är fel att använda våld för att få sin vilja igenom. Ett stort problem i mina ögon, hur löser man det? Det känns SKIT att låta folk leva kvar i den bubblan där ”vem ska då betala vården” är den viktigaste frågan! Men det känns också nästintill omöjligt att få dem att förstå hur jag tänker. Men å andra sidan, jag har ju förstått det en gång. Det borde väl alla kunna förstå om man bara tar det på rätt sätt? Den som är smart nog att lösa ett korsord kan lära sig att våld är fel, och det kan i stort sett alla. Det är förmodligen farligt att tro att ”vi som fattat” är nån slags übermensch som är smartare och bättre än alla andra. Jag är inte mycket smartare än de flesta andra överlag. Möjligen på vissa sätt men då är jag å andra sidan osmartare/okunnigare på många andra sätt.

Det enda som krävs för att lära sig frihetens filosofi är någorlunda logiskt tänkande, och det tror jag att alla har. Kan man se ett tomt kylskåp och dra slutsatsen att man måste handla så kan man också bli libertarian/anarkist. Det stora problemet tror jag är att den här ”kunskapen” om att man måste ha en stat som tar skatter och sen ger alla sjukhus och skolor och vägar och sånt, den är så inrotad i alla. Det får man lära sig från alla håll från att man är väldigt liten, såväl från släktingar som skolan och kompisar. Hur man spräcker den bubblan har jag ännu inget svar på… Har du?
Med reservation för stavfel, meningsuppbyggnad eller annat. Detta inlägg var ett ”crime of passion” från start till slut. Nu är det snart helg!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*