Annons

Den respekt soldaterna förtjänar

Jag vet inte hur det är med er, men för mig är inte ”lyda order” något som förtjänar respekt. Inte en gnutta.

Däremot tycker jag att soldaterna generellt sett förtjänar viss sympati som blivit inlurade i något så hemskt.  Det de får uppleva i Afghanistan t.ex. är knappast något som vare sig du eller jag skulle vilja vara med om.
Johanne Hildebrandt har helt rätt i att man inte borde konfrontera simpla soldater med ”varför ska ni vara i Afghanistan och hålla på?”. Det är som sagt inte deras beslut utan någon politiker som själv aldrig skulle våga hålla i ett vapen ens. Däremot är det deras beslut att söka sig till militären, en organisation med en enda uppgift: döda. De ska döda när det ”behövs”. Ibland finns ett gott syfte nånstans i bakgrunden, men det är inte relevant. Jag skulle tycka det var lika dumt om de gick med i nån snällare organisation, t.ex. en som grovt misshandlade folk och tog deras pengar för att köpa leksaker åt sjuka barn på ett barnhem. Betydligt snällare än att ha ihjäl folk, och ett betydligt bättre syfte än att ersätta tyrann X med tyrann Y. Jag skulle ändå inte kunna stötta en person som gör det valet.

Så ge soldaterna den sympati de förtjänar, men ifrågasätt deras beslut att söka sig till militären. Skulle han/hon göra det idag med facit i hand? Skulle han/hon skjuta ett barn om det var en direkt order? Om svaret på den frågan är ja så förtjänar personen varken sympati eller respekt.

 

Johanne verkar dessutom tro att alla soldater är exakt likadana, nån slags härliga killar i bästa ”Repmånad”-stil som lattjar lite så där och är allmänt bra, och framförallt värda att respekteras. Utan att känna alla svenska soldater, ärligt talat känner jag inte en enda, kan jag med 100% säkerhet säga att det finns en del praktsvin där ute som förmodligen inte ens Johanne respekterar om hon bara kände personen.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*