Annons

Är ålder ett bra sätt att avgöra vem som bör få rösta?

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/rostratt-for-barn-kan-rasera-demokratin_7233327.svd

Karl Sigfrid gör ett väldigt vuxet inlägg på SvD idag, och förklarar varför vi måste ha 18-årsgräns för att rösta i sverige. Jag tänkte helt enkelt gå igenom det punkt för punkt och försöka krossa hans argument.

 

Benjamin Juhlin (MP) och Hanna Lidström (MP) hävdar att avsaknaden av rösträtt för barn under 18 år strider mot vårt samhälles grundprinciper. Det är en felaktig utgångspunkt, då det finns många exempel på åldersgränser som är allmänt accepterade. Skolplikten är en lagstadgad skyldighet för barn inom ett visst åldersintervall att delta i skolundervisning. Systembolaget får inte sälja alkohol till personer under 20 år, och du får inte skaffa körkort innan du fyllt 18 år.

Håller med Sifgrid här, ”vårt samhälles grundprinciper” inkluderar, oavsett vad man tycker om det, att åldersgränser är nåt bra som gärna ska användas ännu mer än lagen kräver. Se bara på den godtyckliga och dumma 15-årsgränsen för att köpa energidryck…

 

Principen om att åldersgränser är diskriminering får minst sagt märkliga följder. Hävdar Miljöpartiet och Grön Ungdom att 10-åringar ska vara ute i trafiken? Eller menar de att barn visserligen saknar det omdöme som krävs för att köra bil och köpa alkohol, men att styret av Sverige är något som kan hanteras mer lättvindligt?

10-åringar är ute i trafiken. Visserligen inte i bilar men till fots och på cykel t.ex. Ibland händer det olyckor men så vitt jag kan se ligger inte döda 10-åringar längs gatorna trots att de skulle kunna springa eller cykla rakt ut framför bilar hela tiden. De har bevisligen, generellt sett, ganska bra omdöme i trafiken, och om det fanns bilar som anpassades efter deras kroppslängd och koncentrationsförmåga (kanske nån hastighetsbegränsning) skulle de förmodligen köra betydligt säkrare än många som råkar vara äldre än 18 år. Faktiskt tror jag att en normal 10-åring har betydligt mer trafikvett än många 18-åriga killar med nytt körkort och alldeles för många hästkrafter.

 

Politiska frågeställningar är ofta komplexa, och för att sätta sig in i dem krävs viss erfarenhet liksom viss analytisk förmåga. Det innebär att barn i allmänhet inte klarar av att fatta de beslut som är involverade i valet av politiska företrädare. Att väljarna tar ställning även till mer komplicerade frågeställningar, som yngre barn ofta inte klarar av att sätta sig in i, är nödvändigt för att vår demokrati ska fungera.

Det här är det klart sämsta argumentet mot barns rösträtt. Det finns inget som helst krav på att vara insatt i politiska frågeställningar för att rösta! Att barn inte kan göra det, vilket de förstås kan om de skulle vilja (men de flesta är för kloka och oförstörda för det), är alltså ett icke-argument. Så fort ett barn kan säga ja eller nej kan det ta ställning till precis lika komplicerade frågeställningar som vuxna. ”Tycker du att arbetslösa ska tvingas söka jobb i hela landet för att få A-kassa?” är en fråga som vilken 5-åring som helst kan svara ja eller nej på. De kan förmodligen ingenting om den moraliska bakgrunden för sitt val, och de har säkerligen ingen koll på vilka följder beslutet kommer få för dem själva eller andra, men det gäller också för en klar majoritet av alla som är äldre än 18 år.

 

En avskaffad åldersgräns kan tvärtemot de unga miljöpartisternas intentioner rasera viktiga demokratiska principer, som principen om att debatten måste föras på en någorlunda hög intellektuell nivå. Hur ser Miljöpartiet i ljuset av detta på politiska kampanjer riktade till sjuåringar? En politisk kampanj som lockar med godis och glada seriefigurer för att säkra röster i ett riksdagsval, är det önskvärt?

”Debatten” förs inte på en någorlunda hög intellektuell nivå idag heller… Att locka med godis och seriefigurer är i princip exakt vad som sker idag! Skillnaden är hårfin. Förresten får jag tacka för tipset, locka med godis ska jag göra om jag får för mig att kampanja för kommunvalet 2014.

 

Att inte vuxna skulle dra nytta av barnens röster är en farligt naiv inställning. Avskaffad rösträttsålder skulle öppna dörren för mängder av partier, organisationer och personer som är beredda att utnyttja barns rösträtt. Se bara tillbaka på tidigare valfuskskandaler.

So fucking what? Fattar inte varför det skulle vara annorlunda från idag…

1 kommentar tillÄr ålder ett bra sätt att avgöra vem som bör få rösta?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*