Annons

”Barnifieringen” av folket

Prostitutionsgruppen, som startade 2009, var avsedd att arbeta med gatuprostitution bland vuxna. Men när Simon Häggström och hans kollega Zanna Tvilling snubblade över en sexannons från en 17-årig flicka ändrades deras fokus.

– Det var en larmklocka för oss och inget vi hade väntat oss. Första reaktionen var nog: hjälp – finns det barn som säljer sex?

 

http://www.dn.se/sthlm/har-saljer-barn-sex-i-stockholm

 

Jag säger inte att det inte är något problem, för det ligger förmodligen ganska jobbiga saker bakom att en 15-17-åring tar ett sånt här beslut. Men likväl gillar jag inte att ordet barn används för att beskriva en 17-åring.  Visst, det är i viss mån ett flytande begrepp, men en definition som finns på wikipedia (med tre källhänvisningar) säger följande:

Ett barn är en människa från födelsen till pubertetens inträde.

Vilket utan undantag (eller möjligen med ett fåtal som beror på sjukdom) betyder att en 17-åring inte är ett barn. Snarare betyder det att tjejer slutar vara barn runt 11-14 år och killar 12-15 nånting.

En 17-åring som säljer sex är en vuxen person som tagit ett beslut om att utföra tjänster mot betalning. Precis som alla andra icke-arbetslösa. Möjligen har hon psykiska eller ekonomiska problem som hon borde få hjälp att lösa på annat sätt, men att genom lagstiftning tvinga henne ”under jorden” för att träffa kunder är inte ett sätt att hjälpa! Tvärtom. Det innebär att hon måste utsätta sig för betydligt större risker än hon annars hade behövt. Så istället för att ”bara” ha de problem som lett till att hon valt att sälja sextjänster får hon nu dessutom leva ett väldigt farligt liv.

Smart drag, politiker.

http://www.dn.se/sthlm/sexhandeln-med-minderariga

 

6 kommentarer till”Barnifieringen” av folket

 • Simon

  Har du samma inställning till andra lagar? Att du struntar i dem du personligen tycker är felaktiga?

  • Det beror alldeles på vilken lag det gäller och när/var. Jag använder aldrig våld mot nån och jag kör inte för fort med en polis bakom mig.

 • Magnus

  Det retar mig också när man säger ”barn” när man menar ”ungdomar” i tonåren. Vare sig det gäller flyktingar eller prostituerade. Inte var det någon som kallade mig ”barn” när jag gick i gymnasiet. Eller var jag kanske en ”barnsoldat” när jag gjorde lumpen? Med ”barn” menar män väl oftast personer som är under 10 år. Riktigt barn är man kanske bara under baby-stadiet eller upp till tre års ålder.

  Jag förstår inte varför vissa vill kalla mogna ungdomar ”barn”. Är det för att de ska slippa ansvar för sattyg? ”…men de är ju bara barn!”

  • Jag förstår inte heller varför det görs, kanske är det något som växt fram undermedvetet de senaste årtiondena? Förr behövde barn ”bli vuxna” snabbt för att hjälpa till på bondgården t.ex., nu behöver de inte det och föräldrarna är istället rädda för att barnen ska bli vuxna och flytta hemifrån osv?

 • Simon

  Enligt svensk lag och FNs barnkonvention är man barn till dess att man fyllt 18 år, så jo, det handlar om barnprostitution. Nej, det handlar inte om ”en vuxen person som tagit ett beslut om att utföra tjänster mot betalning”.

  Simon Andersson

  • Lagen säger det ja. Men om lagen ändras så att man är barn tills man är 20 då? Eller 25? Eller 50? Tycker du fortfarande att ”om lagen säger att man är barn så är man barn”? Kan en lag aldrig vara felaktig?

   Men visst, låt säga att det är ett ”barn” som tagit ett beslut om att utföra tjänster mot betalning. Är det så mycket värre då?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*