Annons

Glödlampskonspirationen

Jag ”livekommenterade” filmen på facebook medan jag tittade. Pga tidsbrist lägger jag in den oredigerad här. Fullt av känslostormar och annat krafs, men poängen går nog fram.

 

 

 

Två minuter in i ”glödlampskonspirationen” kommer det för första gången: ”han riskerar nu att bli ett offer (offer!) för ’planerat åldrande'”. Och som lök på laxen slänger vi också in ordet ”konsumtionssamhället” som låter så där härligt läskigt. Jag förväntar mig också att följande ord kommer att användas under ”dokumentären”:

Kapitalism, nyliberal, profit/vinstjakt, storföretag, marknadsekonomi.

Redan programbeskrivningen avslöjade vartåt det barkade men efter 2 minuter kan jag konstatera att den här filmen faller perfekt in i SVT:s miljöpartistiska/socialistiska agenda. Fri television!

Mindre än en minut senare: en fransman säger ”I dagens samhälle regerar tillväxtekonomin. Tillväxt som inte utgår från behov utan tillväxt för tillväxtens egen skull.”

Och som en klok herre på Sweclockers forum påpekade (orkar inte hitta länken, bara att googla ”glödlampskonspirationen” så kommer en rätt intressant diskussion på första resultatsidan) har livslängden inte så lite med ljusstyrka att göra. Gamla lampor lyser inte lika starkt som nya. Drar man ner ljusstyrkan på en modern lampa kan den lysa väldigt länge också. Vem har inte experminenterat med såna där små lampor man fick leka med på fysiklektionerna, och matat in 15V eller mer i en 5V-lampa? Den lyser väldigt starkt men inte länge..

Phoebus-kartellen var en kartell som alla andra och precis som alla andra karteller sprack den när utomstående bröt sig in på marknaden, närmare bestämt ett svensk-dansk-norskt samarbete som började sälja mycket billigare lampor… Sen att de råkade ha förmånen att i stort sett ha monopol under några år och kunde kosta på sig att försämra sin produkt, synd.

Hela grejen är så dum… 1000 timmars garanterad brinntid, och så håller lamporna i 1000 timmar. Problem?

‎”Konsumtionssamhället” #2

‎”Konsumenterna började ibland handla för skojs skull, inte bara för att fylla ett behov.” *bekymrad röst* Newsflash! Önskan att ha skoj är ett behov!

Konsumtionssamhället #3

Haha! Första gången begreppet planerat åldrande användes (enligt dokumentären så det ska väl tas med en nypa salt) var från nån som ville få slut på Depressionen (tidigt 1930-tal) genom obligatoriskt planerat åldrande. Det hela grundar sig alltså i the broken window fallacy!

profit #1 !

Btw, det här skulle göra sig SÅ mycket bättre som blogginlägg. Gör det också sen..

Konsumtionssamhälle #4

‎”Studenterna lär sig hur man skapar produkter i en affärsvärld som har ett enda mål: att sälja.”

Konsumtionssamhället #5 (ett begrepp som dock aldrig definieras)

F.ö. är en ”expert” i filmen en fransk (samma som tidigare nämnts) professor som förespråkar ”anti-tillväxt”, dvs i praktiken minskat välstånd, ökad fattigdom.

‎”Den som tror att oändlig tillväxt går att förena med jordens ändliga resurser är antingen galen eller ekonom” – den galne fransosen. Jorden må vara ändlig men resurserna vi hittills har använt har skrapats från ytan på en många mil tjock jordskorpa, och innanför den finns saker som med största sannolikhet kommer kunna utvinnas så småningom, och utanför jorden finns ett oändligt universum som till slut kommer kunna nås utan problem.

Oj, nu håller jag med om en sak! ”Många förstår att det har gått snett när politikerna uppmanar dem att konsumera för att få fart på ekonomin”. Men det kanske är mest för att jag tycker att om politikerna uppmanar till nånting bör man göra precis tvärtom…

Grejen med chipet som räknar sidor och ”får skrivaren att sluta fungera” läggs fram utan några som helst bevis. Det kan vara sant, det kan vara ett falskt rykte, det kan vara rent påhitt. Finns säkert bevis nånstans, vill iaf tro att filmmakarna har så mycket vett, men det vore ju fint att lägga fram det istället för att bara vräka ur sig en sån anklagelse.

HAHAHA!! ”Men på andra sidan järnridån fanns en ekonomi som inte tillämpade planerat åldrande”

‎”Här styrdes inte ekonomin av marknaden utan av central statlig planering. Den blev visserligen ineffektiv …. men i ett sånt system fanns det ingen mening med planerat åldrande.”

‎”I östtyskland som var den effektivaste planekonomin…” Eller i sahara som var den blötaste öknen..?
”… fastställdes regler om att kylskåp och tvättmaskiner skulle hålla i 25 år.” Och i sverige fastställdes regler om att man inte får köra fortare än 120 km/h på någon väg, att man inte får köpa, sälja eller använda knark, att ingen under 20 år ska få tag på alkohol osv.

‎”Konsumismen” är hejdlös!! Lika hejdlös i öst som i väst! 20 år efter murens fall… Skitmur att falla, annars hade vi haft bra grejer och ingen konsumism i öst.

Men åh, ”buhu, Apples batterier håller bara 1,5 år och går inte att byta ut, vi måste stämma dom!” Lär av misstaget och köp inget mer från Apple??

Den afrikanska floden som kantas (och fylls) av gamla datorskärmar och liknande, sorgligt förstås men vem äger floden och marken intill? Hur kan de tillåta sån nedskräpning av sin mark? En inte så vild gissning är väl att ”ingen” äger den, dvs staten, och därför kan det bli så illa.

Vad skönt om fransosens idéer om ”nerväxt” hade fått fäste för hundra år sen så hade vi sluppit höra om det idag. Eftersom vi inte haft videokameror, datorer, eller ens TV…

Och så kom Marx in i bilden också! Surprise. ”Vi konsumerar 26 gånger mer i dag än när Marx levde.” Undrar hur han fått fram en sån exakt siffra. Fransosen alltså, så klart.

Slut! Nu ska jag åka och kolla på flygplan som spyr ut så mycket koldioxid att en ordinär miljöpartist skulle få spunk om hon visste! Kommer njuta.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*