Annons

Teori och praktik

Jag kom precis på mig själv med att vara totalt ointresserad av en diskussion på facebook om huruvida människor är överlägsna alla andra djur eller inte. Om det är så, vad har det för betydelse för hur vi ska behandla andra djur? Är det ok att tortera en fluga för nöjes skull bara för att den inte kan räkna ut arean på en kvadrat? I mina ögon, självklart inte. Att skada någon annan levande organism för nöjes skull är aldrig ok, i mitt tycke. Mer än så känner jag inte att jag behöver fördjupa mig i frågan. Det är totalt oväsentligt för mitt vardagliga liv och därför orkar jag inte bry mig.
Jag har gått i den riktningen. För två-tre år sen kunde jag verkligen grotta ner mig i teoretiska filosofiska frågor, men nu har jag den grund jag tycker mig behöva. Jag skrev nåt om det här för ett tag sen också, så det är väl inget nytt egentligen. Men det kommer hela tiden kritik från olika människor, framförallt på flashback, om att ”libertarianism är för teoretiskt” eller nåt i den stilen. Men det är det ju inte! Det finns visserligen en teoretisk bas, men det finns det ju (om än ganska instabil i många fall) för alla ”ideologier”.

Det är det praktiska som är det viktiga! Att missa det är oförlåtligt! Att låta sina medmänniskor leva som de önskar är i högsta grad praktiskt, inte teoretiskt. Att inte använda våld för att stoppa frivilliga utbyten är praktiskt. Och i mitt tycke är det så intuitivt att man bör låta folk leva som de vill att man lika gärna kan börja göra det direkt, och SEN, om man har lust, läsa på om teorierna bakom praktiken. Det finns så många bra debattörer inom frihetsrörelsen att var och en absolut inte behöver veta exakt hur icke-aggressions-principen funkar och vad den har för ursprung, man behöver inte veta vem Rothbard eller Rand eller Mises var, man behöver inte veta exakt hur prisregleringar förstör en marknad.

Lev bara utan att använda våld mot andra och uppmana andra att göra samma sak. Frågar nån varför så hänvisa till nån som redan har förklarat det. Hjulet är redan uppfunnet, att du eller jag som amatörer ska försöka förbättra det är onödigt.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*