Annons

Tillgång och efterfrågan?

Har ni nån gång sett stora rubriker om ”mjölkbrist” och ”rekordlågt pris på mjölk” samtidigt? Jag har själv aldrig sett nåt sånt, men skulle gärna se exempel på såna situationer.

Anledningen till att man sällan ser såna saker är att det strider mot den ekonomiska lag som säger att minskad tillgång med oförändrad efterfrågan ger högre priser. Lägre priser är en tydlig signal om lägre efterfrågan och leder till lägre produktion och på så vis lägre tillgång, som balanserar upp den låga efterfrågan och så småningom driver upp priserna till ungefär samma nivå som tidigare. Så ska det fungera, och så fungerar det på en helt fri marknad.

 

Trots denna ekonomiska lag, som är ganska intuitiv och enkel, har vi nu under många år sett och hört om ”brist på sjuksköterskor” och ”brist på lärare”, precis samtidigt som vi hört om ”för låga löner” när det gäller båda yrkesgrupperna!

Jag är ganska säker på att det har en väldigt enkel förklaring. Varifrån får nästan alla sjuksköterskor och lärare sin lön? Precis. Skattepengar. Det är en rubbad marknad, som åsidosätter de ekonomiska lagar som annars råder. Så länge staten (inkl. kommuner och landsting) har hand om lärare och sjuksköterskor kommer de att ”tjäna för lite” samtidigt som det råder ”lärarbrist” och ”sjuksköterskebrist”. Det är en del av paketet helt enkelt.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*