Annons

Bollnäs kommun och deras iPad-idé

Bollnäs kommun (”Möjligheternas kommun”) är ett kärt gammalt ämne här på bloggen. De ger mig mycket att skriva om, eftersom hela organisationen verkar genomsyras av förmodligen landets största kompetensfobi.

Några tidigare exempel: Kulturkvarter, samma kulturkvarter, stationsrenovering.

 

Nu har nån eller några av politikerna sett chansen till att skaffa nya leksaker på invånarnas bekostnad. Förmodligen har de funderat länge och väl på hur de ska framföra förslaget för att det ska se någorlunda legitimt ut, och till slut kläckte nån idén om att de kan ”spara papper” genom att skicka ut kallelser och handlingar digitalt istället för på papper. Tyvärr verkar kommunpolitikerna inte vara så värst sparsamma (hur kan detta komma sig tro?) utan satsar på den dyraste möjliga modellen av läsplatta. Det skulle gå att köpa in fullt fungerande plattor för en fjärdedel eller femtedel av priset. Men det skulle ju inte vara lika fint. Och kanske skulle Angry Birds hacka på de billigare varianterna? En sak är dock säker, e-post och pdf-dokument skulle fungera precis lika bra.

Det första hindret har passerats, och ärligt talat – vem tror att någon politiker eller tjänsteman röstar ner ett förslag som går ut på att de ska få en elektronisk leksak värd 5000-6000 kr utan att behöva betala ett öre för den? Skulle du själv tacka nej till nåt sånt? Nä, precis, och då är du ändå etiskt och moraliskt överlägsen varje politiker i världen. Om du inte råkar vara just politiker förstås, men isåfall förstår du nog ändå inte att det var en förolämpning.

 

Jag gillar att räkna på saker, så varför inte räkna lite på iPad-frälsningen! Hur lång tid tar det att tjäna igen kostnaden genom att spara papper och skrivartoner? Själva skrivarna måste ju ändå vara där eftersom de skriver ut en massa andra dokument, så där finns ingen besparing. En snabbkoll på en kontorsmaterial-webbshop i kombination med lite enkel matematik ger att en A4 (papper + toner till en slumpvald laserskrivare av märket Xerox) kostar ungefär 27 öre. 120 iPads ska köpas in, vilket alltså betyder att 120 personers årsbehov av A4:or minskar till, låt säga noll för sakens skull. Nu kommer vi till en väldigt svår uppskattning: hur många A4-sidor gör en kommunpolitiker i Bollnäs av med på ett år? Jag har egentligen ingen aning, men en rimlig siffra kanske kan vara i snitt 10 sidor per dag? Vissa dagar säkert ingenting, och vissa dagar säkert väldigt många. Vi säger 10 om dagen. Ca 200 arbetsdagar per år ger 2000 sidor per år, eller 540 kronor per år. Vissa häftas säkert, men häftklammer är försumbart billigt. 540 gånger 120 ger en totalkostnad på 65 000 kr per år. Låt oss vara lite generösa när det gäller omkostnader för t.ex. porto om vissa papper skickas hem till politikerna ibland osv, så säger vi 100 000 kr per år. Då tar det ungefär 6 år att tjäna igen kostnaden.

Nu är jag ingen IT-guru, men jag vet tillräckligt för att inse att livslängden på en iPad är INTE 6 år. Om 6 år är den här generationens iPad hopplöst föråldrad, för att inte tala om att den antagligen slutat fungera för länge sen. Lägg sen till några tusenlappar i service när några tveklöst kommer gå sönder, många tusenlappar och timmar för att lära 60-åringar hantera den nya tekniken osv, så förstår ni snart att det här är ett förlustprojekt av guds nåde.

Vad gäller miljöfrågan kan jag visserligen tänka mig att 240 000 A4-sidor per år ger en del miljöpåverkan, men att tillverka och transportera en iPad gör också det. Eftersom det är omöjligt att mäta och jämföra är det också ett riktigt dåligt argument i mina ögon.

 

Idén är i övrigt ganska bra, och om de hade använt en platta som kostar 1500kr/st istället för en som kostar över 5000 kr/st hade den ekonomiska biten sett helt annorlunda ut. Men nu är det som sagt varken det ekonomiska eller det praktiska som driver det här beslutet utan politikernas osvikliga önskan att roffa åt sig så många förmåner som möjligt medan de kan.

2 kommentarer tillBollnäs kommun och deras iPad-idé

  • Andreas

    Kan dom inte läsa dokumenten på deras datorer kan man ju undra…

    • Bra fråga! Antagligen vill de kunna bära med sig dokumenten, och det kan jag faktiskt förstå. Men de flesta har antagligen bärbara datorer, förmodligen också betalda av kommunen.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*