Annons

Bollnäs kommuns iPads, del 2

Nu kommer nya uppgifter i frågan.

Kostnaden har nu uppskattats till ca 700 000 kronor, ungefär 15% mer än den tidigare gissningen. Antar att de fått in några offerter nu (fast med tanke på att det är Bollnäs kommun gissar jag att det handlar om bara en offert, från någon släkting till en kommunhöjdare).

700 000 / 125 = 5 600 kronor styck.

Tyvärr framgår det inte vilken variant av iPad som de tänkt köpa, men en sökning på prisjakt visar att priset hamnar lite under det lägsta styckpriset för 32GB-versionen med 4G. Kanske blir det lite mängdrabatt när man handlar 125 stycken på ett bräde? Annars finns ju en 16GB-variant som kostar 1000 kr mindre, vilket alltså skulle innebära en besparing på ca 125 000 kronor utan någon som helst betydelse för den som bara ska spara och läsa lite pdf-dokument. Men med tanke på att vi nu talar om Bollnäs kommun skulle jag inte bli förvånad om det faktiskt är 16GB-versionen som ska köpas i stor mängd till ett pris som ligger 1000 kr över priset för att köpa en enda…

 

För skojs skull gjorde jag en sökning på prisjakt efter surfplattor med följande egenskaper, som är mer än nog för Bollnäs kommuns syfte: 3G, WiFi, reptålig skärm, 8GB lagring, 9″ och uppåt (iPad har 9,7″). Det billigaste alternativet som uppfyller de kraven är Samsung Galaxy Tab 2 med 10,1-tums skärm och 16GB. 3850 kronor betyder en total besparing vid köp av 125 st (bortsett från mängdrabatt) på strax under 220 000 kronor. En jämförelse mellan Samsungen och den iPad som kommunen verkar köpa ser ut så här.

 • Samsungen har USB-kontakt, vilket gör att man i nödfall kan låna laddare från vilken annan mobiltelefon som helst, utom iPhone. Med iPad måste du ha en iPad/iPhone-laddare till hands.
 • Samsungen har lite större skärm men betydligt sämre upplösning. Oväsentligt för den som ska ”läsa dokument”.
 • Samsungen klarar fler olika filtyper både för ljud och video. Visserligen ska iPadsen ”bara användas för att läsa viktiga dokument”, så det spelar väl inte så stor roll…
 • Samsungen är lättare.
 • iPaden har bättre kamera, och dessutom en på framsidan för videosamtal.
 • iPaden har 4G och därmed snabbare datahastighet. Men å andra sidan, vad spelar det för roll om man laddar ner ett pdf-dokument på 1 sekund eller 2 sekunder?
 • Samsungen går att använda för vanliga telefonsamtal, det gör inte iPaden. Samsungen skulle alltså i princip kunna ersätta mobiltelefonerna som säkert kommunen också köper till politikerna.
 • iPaden är ”dockningsbar”. Praktisk betydelse enligt mig: ingen!
 • Samsungen har minneskortplats, vilket gör att lagringsutrymmet lätt kan utökas vid behov. Något som inte går på iPad.
 • Samsungen har stereohögtalare, iPad mono. Betydelselöst, men ändå.
 • Prestandamässigt är de precis lika, förutom när det gäller grafiken. Men grafiken är väl obetydlig när man ska läsa viktiga kommundokument?
Kort sagt, den som bara ska ha plattan för att läsa dokument och isåfall väljer iPad över Samsung Galaxy Tab är en IDIOT!

 

Märkligt nog visade det sig att ”ingen av politikerna i kommunstyrelsen hade dock några invändningar mot förslaget om läsplattorna”……..

3 kommentarer tillBollnäs kommuns iPads, del 2

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*