Annons

Ett exempel på vad det läggs pengar på

Ett i mängden bara,  inte nåt att höja på ögonbrynen för vare sig vad gäller summa eller syfte, men jag snubblade över det nu och passar på att dela med mig.

Det finns nåt i EU som heter ESF, Europeiska socialfonden. Så här skriver de själva om vad de gör:

Det svenska operativa programmet inom Europeiska socialfonden bygger på en strävan att ligga steget före och se till att alla är delaktiga på arbetsmarknaden. Det syftar till att skapa en mer anpassningsbar arbetskraft som är öppen för att förvärva den kompetens som krävs för att Sveriges högteknologiska industriföretag ska kunna fortsätta stå i förgrunden på världsmarknaden. Programmet riktar sig även till dem som för närvarande står utanför arbetsmarknaden, till exempel ungdomar och invandrare, samt främjar sjukskrivna personers återinträde i arbetslivet, allt för att dessa grupper ska kunna få produktiva och givande arbeten.

En massa klassiskt byråkratiskt skitsnack helt enkelt, men i stora drag gissar jag att de sysslar med att bekosta diverse utbildningar, förmodligen inte alltid helt meningsfulla.

 

Under 2007-2013 spenderar den svenska delen av ESF (som är mindre än de flesta eftersom dels sverige är ett väldigt litet land och dels har rätt bra ställt när det gäller arbetsmarknaden, jämfört med resten av EU) inte mindre än 1 383 102 316 euro. Med dagens växelkurs 11 750 miljoner kronor.

Delat på sex år blir det ca 1 960 miljoner per år. Det skulle alltså räcka till en väldigt bekväm tillvaro (300 000 kr/år) för drygt 6500 personer. Eller en helt ok tillvaro (200 000 kr/år) för nästan 10 000 personer. Visst, det är inte bra att bara ge folk pengar, så det är väl en lite dum jämförelse.. Men bara för att få en uppfattning om hur enorma pengar det rör sig om. Och detta bara för sverige som sagt. Hur mycket t.ex. spanien fick av ESF vågar jag inte ens tänka på.

Ett par projekt som fått stöd från ESF tidigare (obs, jag dömer inte ut något av projekten, de har säkert varit bra för de inblandade, men samtidigt knappast varit ultimata när det gäller resursutnyttjande…):

Gördis – Ett projekt där 120 långtidsarbetslösa kvinnor i Sandviken fick ta sig in i den lokala industrin. ”Kvinnorna arbetade till att börja med fram egna handlings- och utvecklingsplaner och skapade sig därmed ett förhållningssätt för att möta såväl medgångar som motgångar”. Sen fick de en grundkurs i stålteknik och 8 veckors praktik på Sandvik Steel. Ungefär hälften av kvinnorna fick sen jobb på Sandvik. Och det är ju bra! Långtidsarbetslöshet är förstås inte kul för nån. ESF bidrog med 9,5 MSEK och svenska staten 13,3 MSEK. Totalt 22,8 MSEK, 190 000 kr per person. Hoppas att utbildningen var riktigt bra…

 

Åfors möbler – ett intressantare exempel tycker jag. Visserligen fick de inte så värst mycket pengar, ”bara” lite under 400 000 kronor, men det är ändå ett helt vanligt företag som fått bidrag från skattepengar (som deras konkurrenter betalat delar av) för att utföra viss kompetensutveckling och produktionseffektivisering som företaget naturligtvis borde finansiera själv! (Nu när jag skrivit inser jag att det gjordes nån gång 1994-1999 och uppenbarligen förgäves eftersom Åfors möbler verkar ha lagt ner sin verksamhet sen dess…)

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*