Annons

Köpa målning för andras pengar? Ring en kompis!

http://www.skanskan.se/article/20120925/HORBY/709249963/1019/-/kommunalrad-gav-uppdrag-till-bekant

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/van-malade-kommuntavla-for-600-000_7527374.svd

 

För att få göra undantag från reglerna om kommunal upphandling måste man kunna visa att det bara finns en enda person som kan göra det verk man vill ha. Bevisbördan ligger på den som vill köpa konsten.
Vill man vända sig direkt till en enda konstnär ska man göra det skriftligen. Det ska även finnas en kravlista med det som köparen är ute efter. I Hörby har affären gjorts upp vid privata sammankomster mellan kommunens högste politiker och konstnären ifråga.

Tolkningar av lagen säger även att de som köper in konsten ska vara kunniga på området. Valet av konstnär ska gärna göras av en sakkunnig konstkommitté.
–Jag känner att jag för egen del är väl bevandrad i konst. Jag kommer från en konstnärsfamilj och har ägnat mycket tid åt det, säger Lars Ahlkvist.
Har du någon utbildning inom konst?
–Jag trodde att det var kunskap som eftersträvades, inte utbildning. Jag kan inte se att jag har några bekymmer med kunskapen.

 

Ingen nepotism i sikte.

1 kommentar tillKöpa målning för andras pengar? Ring en kompis!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*