Annons

Arboga är en laglös stad – och folk börjar inse det!

http://www.magazin24.se/nyheter/arboga/2012/10/07/annu-ett-overfall-i-arboga

Senaste tiden har ett flertal överfall inträffat i lilla Arboga, där jag under några år bodde.

Det finns en polisstation där som är bemannad 4 timmar per dygn. Och då oftast bara av ett par ”skrivbordspoliser”. Resten av dygnet delar de en eller två (förmodligen två) polispatruller med Köping och Kungsör. Det säger sig självt att Arboga i stort sett är helt polisfritt. Egentligen är det storartat att det inte är mer brottslighet än det är!

Det intressanta nu efter den senaste tidens ”överfallsvåg” är att folk börjat inse detta! Myten om att polisen ”finns för att skydda vanligt folk från brottslingar” knakar ordentligt i fogarna. En slags ”medborgargarde” har startats, vilket förstås får kritik från polisen och såna som fortfarande sväljer myten, och upprörda röster hörs om att polisen aldrig finns där osv.

Det är med viss förtjusning jag ser det här hända, och hoppas att det kommer bli nåt som finns kvar även efter att de här som just nu gör stans gator osäkra åker fast. I Edsbyn, där jag spenderat en stor del av min uppväxt, finns nåt som heter ”byavakten”. Ett gäng frivilliga (mest pensionärer har jag fått uppfattningen om) som turas om att köra runt i byn om nätterna för att hålla ett vakande öga och avskräcka brottslingar. Det var iofs ett par år sen jag hörde nåt om det, min morfar var med ett tag men det var nog snart 10 år sen så jag vet faktiskt inte om det finns fortfarande.. Men de hade iaf då ett bra samarbete med polisen, det var alltså inget som poliserna blev sura över, att folk ”tog lagen i egna händer”, utan de hade polisens stöd men med stränga order om att absolut inte ingripa utan bara ringa polisen om de såg något pågående brott. De hade också kontakt med det lokala bevakningsbolaget som ju också har en eller ett par bilar som åker runt och håller koll på företag i området. Ett enkelt sätt att avskräcka från brott och ett härligt exempel på när vanliga människor faktiskt samarbetar för att hjälpa varandra. Jag tror att fenomenet finns på ganska många små orter.

1 kommentar tillArboga är en laglös stad – och folk börjar inse det!

  • A

    Bodde förr i en mindre stad, som jag nu flyttat ifrån, men då var det företag som fick inbrott på löpande band. Ringde man polisen under pågående brott betydde det att dom kom dagen efter om man hade tur och tog lite anteckningar. Polisstation nerlagd naturligtvis. Det finns ju poliser i länets största stad, resonerar man.
    Istället åkte Securitas runt på gatorna och bland bostadsområdena. Känns lite märkligt att fler och fler företag kan konkurrera med polisen när man bor i ett land med den högsta marginalskatten bland I-länderna. Pengarna som tas från oss prioriteras lite märkligt kan tyckas.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*