Annons

En fruktansvärd inställning

DN

Pontus Båth, som är 23 år, menar att medlemmarna som tog sig in på Forsmark inte har någon respekt för vår svenska demokrati.

– Lagarna är inget smörgåsbord där man kan acceptera en del och förkasta annat. De stiftas av folkvalda politiker och är en viktig del av vår demokrati.

Kan civil olydnad vara bra i något sammanhang?

– I auktoritära stater kan det fungera. Den arabiska våren ledde fram till en demokratisk process. I Sverige, som är en utvecklad demokrati, är yttrandefriheten oerhört viktig. Det är det fria ordet man ska använda för att rikta fokus mot angelägna frågor – inte att klättra över staket vid kärnkraftverk.

Sverige ÄR en auktoritär stat, precis som alla andra stater… Att ha den inställningen som den här Pontus har är otroligt farligt för människors frihet. Jag slår vad om att Pontus skulle ändra uppfattning ganska snart om det stiftades en lag som han absolut inte håller med om. Eller är han principfast nog att ringa polisen om några judiska vänner söker skydd hemma hos honom i en alternativ framtid där ett nazistparti får majoritet i riksdagen? Jag tvivlar starkt.

 

Jag är som de flesta säkert vet en stark förespråkare för civil olydnad. Jag hoppas att vi snart är tillräckligt många och tillräckligt hängivna för att faktiskt kunna genomföra nån slags ”anti-stat-civil olydnad” i sverige…

Det är i praktiken det enda rimliga sättet att angripa staten i mina ögon. Politiskt finns det i stort sett ingen chans, alltför många alltför högt upp har alltför mycket att förlora tror jag. Att vanliga människor slutar lyda är otroligt kraftfullt, men för varje enskild individ är det också otroligt riskabelt. Det är nån slags fångarnas dilemma kan man väl säga? Jag är inte direkt nån expert på fångarnas dilemma, så rätta mig om jag fattat fel. Om alla är med på det så vinner alla, men om inte alla (eller tillräckligt många) är med så förlorar de som är med och de som gör ingenting ”vinner” (på så vis att de inte får stryk av poliser eller blir inlåsta).

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*