Annons

I Utopia

Kanske nåt som skulle kunna passa bra som löpande serie? Jag ska fundera på saken.

 

Hur som helst, på SvD skriver ett par sossar att nyanlända flyktingar borde få ”etableringsstöd” från staten i 5-7 år istället för 2 år som det är nu. (Intressant nog har de ett ”halvdolt” syfte som jag kommer till senare.)

 

I Utopia, eller som vi hellre kan kalla det: Ankeborg, skulle nyanlända som flyr från krig först få hjälp av frivilliga organisationer som t.ex. Röda korset, diverse religiösa grupper, och andra som säkerligen skulle växa fram för att möta behovet. De skulle förmodligen få hjälp att hitta något enkelt jobb (som de skulle kunna ta direkt utan en massa byråkrati) och kanske skulle de få bo gratis i speciella flyktingboenden under några månader medan de lär sig hur livet i det fria samhället fungerar. Fokus skulle dock inte vara på att ”integrera” utan på att de ska kunna tjäna ihop pengar för att överleva. Ofta går de hand i hand, men det skulle lika gärna kunna vara så att en irakier bor i ett irakiskt kvarter och jobbar på ett äldreboende för gamla irakier t.ex., som uppskattar att personalen kan få dem att känna sig som hemma. Man skulle kunna leva i Ankeborg hela sitt liv utan att kunna svenska (om vi nu säger att Ankeborg ligger där sverige finns idag). Och det vore inget fel med det!

Det vore upp till var och en om man är villig att göra den egna insats som krävs för att försörja sig själv inom några månader, eller om man hellre försöker få asyl i nåt land där det finns ett ”skyddsnät”. Asyl är inte nåt man garanteras i vanliga länder, där kan man lätt bli utkastad. Till Ankeborg är det bara att komma, men det gäller att man är villig att jobba för sitt uppehälle.

 

Nu till författarnas halv-dolda syfte: de säger, på ett ganska fint sätt, ”vi vill inte ha fler invandrare i Södertälje!”. Men de lindar in det i ”vi borde vara snällare mot flyktingar!” Ganska smart, de framstår som snälla men är egentligen ”dumma” (med dagens svenska mått). Hade Sverigedemokraterna gjort en likadan debattartikel hade de genomskådats direkt.

Yilmaz och Ingela flirtar lite med svaga (dvs svagt övertygade) SD-anhängare och kan säkert få en viss positiv effekt av det.

2 kommentarer tillI Utopia

  • Ja! Jättebra beskrivet!!

    En till typ av organisation som skulle hjälpa till är alla former av föreningar som finns för gemensam nytta (som mutual-aid-sällskap), där folk från olika länder troligtvis skulle gått samman för att hjälpa nyanlända, som du tar upp med irakierna. Det var så utvecklingen fungerade i USA när massa invandrare kom dit i slutet av 1800-talet.

  • qnos

    De säger också: se hur mycket vi har gjort!( till skillnad från er andra…)-och nu börjar kassan tryta…..men man kan alltid hävda bristande ansvar ( hos andra )som inte bidragit…Att de i klartext skulle skriva att ansvaret ligger uteslutande på regeringen och ingen annan till den ohämmade anstormningen vore som att busvissla i högmässan ! Och det står klart att 5 -7 år är vad som minst krävs,då det är fråga om så väsensskilda kulturer,religion m m -you name it! Och ovanpå alltsammans ska vi nu se det officiella Sverige bryta mot sina egna lagar och lägga 50 miljoner på skolgång åt illegalas barn samt upphäva allt som har att göra med det faktum,aqtt den som fått avslag på sin asylansökan skall förpassas ur landet.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*