Annons

Klaus – flytten, debattinlägget m.m.

Klaus Bernpaintner från svenska Mises-institutet flyr från sverige, till det enligt honom mer frihetliga USA. Jag tror det är dumt om man faktiskt vill ha mer frihet. Här i sverige har trots allt inte ”polisstaten” blommat ut som i USA, inte ens i närheten. Skatter är trots allt ett indirekt våld i jämförelse med att polisen stormar in och skjuter (i bästa fall) din hund eller (i värsta fall) ditt barn, för att de tror att din granne odlar knark och tar fel adress. Hur mycket diskuteras ”drönare” i sverige? I USA har flera städer långt gångna planer på att införa polisdrönare som i första steget ”bara” ska filma dig när du ligger och solar på gräsmattan och i nästa steg kommer beväpnas för att skjuta rånare eller helt oskyldiga människor.

Nåja, det må väl vara som det är med den saken, tycker Klaus att lägre skatter är viktigare än den direkta friheten i att slippa ”no-knock raids” så är det förstås helt ok, och då är USA ett bra val.

Han har skrivit ett debattinlägg på SVT Debatt i frågan, som jag personligen inte gillar. Framförallt då det han skriver ”färgar av sig” på Mises-institutet och rentav på den svenska frihetsrörelsen i stort. Han skriver under i egenskap av ”Senior Fellow vid Ludwig von Mises-institutet i Sverige”, och om man googlar hans namn kommer mises.se högt upp, för mig ligger den som förstaresultat.

Det börjar helt ok, även om jag personligen inte gillar att uttryck som ”statsfeminism” används i ett sånt super-mainstream-media som SVT. Jag tror redan det ordet i rubriken och tidigt i texten får folk att rygga tillbaks och ställa sig negativa direkt. Klart man måste få vara lite provocerande också, jag påstår inte att min blogg är speciellt mainstream-vänlig. Men skulle jag skriva nåt för SVT Debatt så skulle jag väga mina ord på guldvåg. En sån stor läsekrets är många potentiella hjärnor som med försiktigt lirkande kan ”vinnas”.

Senare i texten urartar det till någon slags hyllning till Mitt Romney av alla människor!

Under första presidentvalsdebatten i onsdags framgick det att republikanernas kandidat Mitt Romney bekänner sig till de traditionella amerikanska idealen. Romneys samhälle ska byggas av frivilligt samarbetande individer och den privata sektorn. Statens uppgift där är enbart är att värna människors frihet. Detta är i enlighet med den amerikanska konstitutionen.

Det är dessa ideal som jag söker mig till.

Klaus om någon borde väl första att vad Romney ”bekänner sig till” och vad han faktiskt skulle göra som president är två helt olika, förmodligen nästintill motsatta, saker!

Senare verkar det som om han faktiskt visst förstår det, i alla fall lite…

Men i praktiken skiljer sig nog inte ett USA under Obama så mycket från ett under Romney. Obama hittar gärna på nya uppgifter för staten, medan Romney vill se en liten minskning av statsapparaten – dock inte den kraftiga decimering som behövs för en långsiktigt positiv utveckling. Dessutom är det osäkert hur mycket av Romneys egen filosofi som faktiskt skulle komma att nå ut om han blir vald.

Jag har inte tillräcklig fantasi för att kunna föreställa mig nåt så otroligt som att Mitt Romney skulle vilja se någon minskning av statsapparaten när han själv står vid ratten. Och återigen detta med ”Romneys egen filosofi” som tydligen är så fantastisk. Nu spekulerar jag bara, men kan det möjligen vara så att Klaus har så mycket till övers för Romney för att både Romney och Bernpaintner råkar vara mormoner? Eller som jag brukar kalla det: Tokjävlar.

Om ni inte sett avsnittet av South Park där de, kanske lite raljerande men så vitt jag förstår i stort sett korrekt, berättar om hur mormonismen uppstod så tycker jag att ni ska titta på det omedelbart! Det tänker jag själv göra så fort jag skrivit klart det här. 🙂

 

Anyway, Klaus ekonomiska kunskaper har jag inget att invända mot, där verkar han kunna sin sak så vitt jag kan bedöma av det jag läst, men att tro på nåt så urbota genomidiotiskt som att Joseph Smith fått besök av änglar som hjälpt honom skriva en bok… Och dessutom ”lära” sina barn att det är så, det ger inga bonuspoäng i min värld.

 
Lycka till i USA Klaus, och hoppas att det faktiskt blir ett friare liv trots mina farhågor om jobbig polisstat osv! Och hatten av för att faktiskt få tummen ur och göra nåt så stort som att flytta hela familjen så långt.

3 kommentarer tillKlaus – flytten, debattinlägget m.m.

 • Klaus Bernpaintner

  Tack för att du upplät lite webbutrymme åt mig. Uppskattar för övrigt din blogg. För min del går kampen för Sveriges väl vidare, fast för den närmaste tiden från annan ort.

 • Klaus Bernpaintner

  Hej Grevad, eftersom svt:s kommentarsfält verkar stängt eller trasigt kan jag ju försöka kopiera in hos dig det jag försökte lägga in där. Givetvis är jag ingen Romneysupporter, men att i ett så mainstream medium som svt säga att hela staten bör monteras ned och begravas kan skrämma bort tänkande individer som kan övervinnas, som du säger:

  ”Jag vill klargöra att jag tycker mycket om Sverige och det gör mig ont att se det förstöras och ledas mot fattigdom. USA är också illa ute och på fel väg, och ingalunda ett paradis. Amerikanska politiker är lika destruktiva för sin civilisation som de svenska politikerna är för Sverige. Det går inte att säga att det ena är objektivt bättre eller friare än det andra utan det är många faktorer som får vägas samman till en subjektiv totalbedömning. I just MIN situation just NU väger familjefaktorerna tyngst och då förlorar tyvärr Sverige. Andra gör givetvis en annan bedömning. Vore jag utan familj blev det kanske annorlunda även för mig. Vad gäller republikaner och demokrater är de båda för min del helt ointressanta. Politik är destruktiv underhållning, oavsett parti. Jag stödjer varken Romney eller Obama, de är båda två representanter för More and Bigger Government. Jag har inte behov av någon politisk förmyndare förmyndare. Den ende kandidat som förstått problemen och farorna är Ron Paul, men han gallrades snabbt bort av etablissemanget som oseriös. Men inte ens han hade kunnat rå på de destruktiva krafter som just nu leder den västerländska civilisationen mot ruinens brant. Man får försöka navigera utvecklingen och skydda sin familj så gott man kan, och det är det jag försöker göra med min flytt.”

  • Tack för kommentaren Klaus, och så här i efterhand ser jag förstås att det var väldigt onödigt att använda termen ”tokjävlar” om att beskriva bl.a. dig. 🙂
   Sorry about that. Men jag hoppas du förstår att det är själva fenomenet ”mormonism” som för mig är obegripligt, och inte att du överlag skulle vara tokig. Även om du förstås är det i gemene mans ögon, precis som jag. 🙂

   Lägger upp din kommentar som ett eget inlägg för att det kanske får mer exponering (även om jag har sorgligt få läsare normalt sett). Tycker inte om när kommentarsfält stängs och tycker förstås att även du borde få göra din röst hörd.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*