Annons

SAS

Det här har inget med bloggens vanliga ämnen att göra, men jag känner för att göra en kommentar om SAS, och det här är det bästa ”outlet” jag har för att skriva långa grejer, så varsågoda. =) En bonus till läsarna…

 

SAS är som ni kanske vet nära ”ruinens brant” igen, det börjar kännas som deras standardläge de senaste 5-10 åren. Nu på morgonen handelsstoppades aktien på grund av de rykten som florerar om att det börjar bli kris igen. (Nu i efterhand var det ju inte så farligt, men det lär inte vända så värst mycket uppåt…)

 

Det finns några väldigt enkla anledningar till att SAS med största sannolikhet kommer att gå i konkurs inom ett par år.

  • De ger kunderna lågbudgetservice till premiumpris. Till samma pris som t.ex. Lufthansa eller CSA Czech Airlines (de två som jag flugit med senaste åren) får man (i ekonomiklass inom europa) absolut ingenting ombord utan att betala extra. Både LH och CSA bjuder på både nåt ätbart och drickbart. Lufthansa bjöd t.o.m. på en macka och en burk dricka på en 1.10 lång (kort) flygning mellan Arlanda och Hamburg, det får man inte på en dubbelt så lång flight med SAS. Att de har ett rykte om sig som säger att deras flygvärdinnor mest är gamla tanter är inte heller nåt som hjälper.
  • De har en spretig organisation med ”underorganisationer” i både sverige, norge och danmark, som måste försöka samarbeta och koordineras. Onödigt krångel.
  • De har problem med starka fackförbund som har lett till stora kostnader, framförallt i danmark.
  • De har statliga storägare. Att vara direkt underställd en stat är en mardröm för vilket företag som helst, tänk då att vara direkt under TRE olika stater som lägger press på olika sätt…
  • De har en väldigt diversifierad och dessutom gammal flotta, vilket ger mer bränsleförbrukning och dyrare underhåll. Flottans snittålder är 12,8 år. Ryanairs allra äldsta flygplan är knappt 11 år. Snittet är 4,3 år. Ryanair har dessutom bara en enda flygplanstyp vilket betyder att de sparar en massa pengar på underhållet, och att de får ett bra styckpris på flygplanen.

 

Den viktigaste enskilda punkten tycker jag är den första. Varför betala mer för samma service? Eller lika mycket för sämre service? SAS försöker spela två roller samtidigt och det går inte speciellt bra.

SAS hänger nog kvar ett tag till men inte länge, om de inte gör nån radikal förändring. Framförallt borde de välja om de ska vara billiga eller bra, för de klarar uppenbarligen inte att kombinera de rollerna…

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*