Annons

Kan man lära gamla hundar sitta?

Jag skriver precis vad jag tänker nu, så vi får se hur det blir. Jag gillar att göra det, men ibland blir det lite förvirrande, ska försöka hålla det längs nån slags röd tråd åtminstone.

 

Många, eller rättare sagt de flesta, av alla människor i åldern 20-100 år verkar lida av något, flera eller alla av följande (jag själv inkluderat):

 1. Oförmåga till logiskt/rationellt tänkande.
 2. Oförmåga att se sin egen oförmåga, eller annorlunda uttryckt en överskattning av sin egen klokhet.
 3. Se sina egna logiska brister men rationaliserar dessa av någon anledning, förmodligen för att slippa känna sig dumma.
 4. Ointresse av att rätta till sina brister.

Hur kan man rätta till detta?

Är det värt att försöka resonera med någon och öppna dennes ögon?

Kan man på nåt sätt testa om någon är mottaglig?

Är det så illa att vi bara kan lära barn att ”tänka på rätt sätt” och att alla som är ”färdigformade” är förlorade?
Jag tror det här är ett viktigt steg mot en friare/bättre värld. Såna här självbedrägerier eller oförstånd är grundläggande för krig, orimliga lagar och förmodligen hela nuvarande samhällssystem med en grupp som har nästan obegränsad makt över alla andra.

1 kommentar tillKan man lära gamla hundar sitta?

 • Jag tror att de allra flesta som filosoferar lite kommer att komma fram till ungefär samma saker när man går igenom vad ens moraliska magkänsla säger, eller när man pratar om meningen med livet (wikipedia har en bra sammanställning och, vem skulle liksom inte skriva upp på detta?), eller hur man vill att ens barn skall ha det. När folk bara pratar öppet då tror jag att nästan alla verkligen vill alla andra väl. Grejen är den att folk inte fattar politik, för de fattar inte hur samhället fungerar. Därför som vi borde pressa mer på att hitta exempel som får folk att tvivla på dagens världsbild, de sofismer som folk lyder under.

  Jag har inte pratat så mycket med vanliga människor – men, jag har gjort observationen att de flesta människor inte är vanliga, så det går på ett ut 🙂 – men det jag tycker mig se är att allt fler blir faktiskt skeptiska. Det har ju med en generationsskillnad att göra också, men även äldre som öppnas upp till internet och en otroligt mängd _annorlunda_ saker kommer att ifrågasätta mer (okaj, baserat på väldigt begränsat urval människor).

  Det svåraste för min del med att diskutera med andra är att jag otroligt lätt blivit arg tidigare. Det håller på och minskar nu, vilket är bra. Jag gissar att folk testar en, som politisk vilde, för att se om det går att diskutera _med oss_. Jag menar, de _är_ sämre på att kommunicera än vi, för de klarar inte av att tänka speciellt långt i politik. (Enklaste förklaringen är kanske för att politiska debatter vanligtvis kan sluta med gräl, och folk ser det som negativt, för de är under illusionen att om ingen grälar så måste allt stå väl till och de slipper ta sida, vilket nog är väldigt jobbigt för sinnet.) Men, nu när jag börjar bli bättre på att inte hamna i onödiga gräl – som inte berör de viktigaste punkterna för vår politik – då känns det lite enklare att nå fram till andra, även sossar!

  Så, jag tror att det är möjligt att nå fram till andra. Men, man bör inte börja med de som verkar helt stängda. Utan börja med de som ändå är lite intresserade, och då visa på de exempel som skapar mest tvivel och som med allra störst sannolikhet är sanna. Vår slogan borde vara osäkerhet, och en politik som följer utifrån den rimligaste tolkningen av de uppgifter vi faktiskt har. 🙂

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*