Annons

Omvända världen

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/enorma-resurser-stjals-fran-dem-med-de-allra-storsta-behoven_7702616.svd

 

Stöld är inte längre nåt som görs av X när X tar något från Y mot Y:s vilja. Stöld görs av Y om Y lyckas fly från X när X försöker ta något från Y mot Y:s vilja. I stort sett helt bakvänt alltså.

 

Skribenterna är förstås allmänt förvirrade men här sätts fingret på deras ”grundfel”:

Beskattning är nödvändigt för att tillväxten i sin tur ska omvandlas till vägar, vårdcentraler och skolor för de mest utsatta.

De är fast i (den felaktiga) uppfattningen att staten är ett gudomligt väsen som är det enda som kan göra vissa saker. Det går inte att lösa på något annat sätt, alltså måste det göras genom staten eller inte alls. Och att inte alls ha vägar, skolor eller sjukhus är förstås inget bra alternativ. Alltså måste staten göra det. Alltså måste företag betala skatt. Det är en enkel ekvation om man utgår från deras premiss. Men den är som sagt helt fel, och det krävs ärligt talat inte speciellt många minuters seriöst funderande för att inse det. Problemet är att idén måste väckas OCH de måste ha ett öppet sinne för att faktiskt ta idén på allvar. I deras fall tror jag att det förstnämnda aldrig hänt och att det sistnämnda aldrig kommer hända, tyvärr.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*