Annons

Funderingar om medicin/droger

Vad är ett legitimt syfte för en drog* egentligen?

* med drog menas här en kemisk substans som påverkar människans kropp och/eller sinne.

Man kan se det på olika sätt nämligen. Och då skiter vi i att drogen kan användas av nån annan anledning än den är ”menad” att användas. Droger kan t.ex. ha en direkt fysisk effekt på människokroppen, t.ex. att den på olika sätt (fråga inte mig hur det funkar) motverkar infektioner, motverkar blodkoagulering, påskyndar läkeprocesser och såna grejer. Sen finns det såna som har till uppgift att förändra människans uppfattning av verkligheten. De lite mer hardcore heter sånt som LSD och DMT, medan de (i allmänhetens ögon) betydligt mildare heter ibuprofen och paracetamol. Hallå, klumpade jag just ihop vanligt hederligt Alvedon med LSD? Jepp.

Vanliga värktabletter, hur funkar de egentligen? Jo, de lurar din hjärna att tro att det inte gör ont längre. Du kanske har ont i ryggen och efter en Ipren känns det lite bättre, fast ryggen är ju precis som den var innan. Medicinen lurar din hjärna att verkligheten har förändrats. Så det är uppenbarligen, mer eller mindre omedvetet, fullt acceptabelt bland större delen av befolkningen att modifiera verklighetsuppfattningen med hjälp av droger. Det är bara frågan om VARFÖR man gör det. Att lindra smärta ses som ett acceptabelt syfte, av de allra flesta. Men vem säger att just smärtlindring är det enda acceptabla användningsområdet?

Om det är ok att använda en drog för att förändra verklighetsuppfattningen i syfte att lindra smärta, borde det då inte vara ok att använda en drog för att förändra verklighetsuppfattningen i syfte att lindra uttråkning? Eller för att göra en inre resa och reda ut psykiska problem (helst då i sällskap av kunnig psykiatrisk expertis)? Eller för att testa något nytt helt enkelt? Måste jag ha en ursäkt varje gång jag tar en Ipren? Eller är det ok att jag gör det ”just for the hell of it”? Det är iaf lagligt att äta Ipren bara för sitt eget nöjes skull, det är jag helt säker på.

Jag överlåter slutorden till min gamle vän (I wish) Doug Stanhope:

 

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*