Annons

Utbildningsinflationens resultat?

Med utbildningsinflation menar jag den ständigt ökande ”medelnivån” på utbildade unga människor. Jag HAR ingen statistik som backar upp mig i det här, utan det är helt och hållet ”på känsla”. Kanske trampar jag i klaveret, men isåfall kan jag ta det. =)

Den uppfattning jag har (och som brukar stöttas av rubriker som ”fler högskolesökande än någonsin”) är att betydligt fler 20-30-åringar är högskoleutbildade idag än tidigare, och att det är en stigande trend. För att citera Twatsson i den här tråden:

Håller med även om jag har jobbat sedan en tid tillbaka, sjuka krav som ställs på arbetssökande nu för tiden.

En ekonomiassistent exempelvis med ansvar för kund/leverantörsreskontra + fakturering.
Krav: Civilekonom + 3 års arbetserfarenhet med liknande uppgifter.

[…]

Krävs det en jävla civilekonom för att lära sig en frankeringsmaskin? Allvarligt?

 

Jag själv jobbar som maskinkonstruktör/ingenjör (visserligen utan examen, men på en termin fixar jag min examen om jag skulle vilja, jag råkade bara få jobbet innan jag blev klar), vilket för min del i princip innebär att jag modifierar modeller/ritningar som redan finns, och i vissa fall ritar något från scratch, dock utan att behöva göra några speciellt avancerade beräkningar. Jag läste tre CAD-kurser i gymnasiet (totalt 350 poäng om jag inte minns fel) och allt jag gör idag är i princip det jag lärde mig på gymnasiet plus vissa grejer i kategorin ”så här görs det i verkligheten” som jag lärt mig på jobbet. Högskoleutbildningen är nästan helt onödig. Och så tror jag att det är med många lediga jobb, de har högre krav än vad som egentligen krävs.

Visserligen är det inte så smart att ställa högre krav rent ekonomiskt, du kan komma undan med en lägre lön till någon med gymnasieutbildning än någon med högskoleutbildning. Men det kan ju vara så att företagen tänker att de som är mest ambitiösa och arbetsvilliga är de som tar sig igenom en högskoleutbildning. Det kan säkert ligga något i det, men det är absolut inte idiotsäkert.

Hur som helst har det här lett till den situation som Twatsson beskrev så bra, där det ställs helt orimliga krav för att få jobb, och det finns ett enormt utbud på välutbildade men oerfarna unga personer. Detta gör att många efter utbildningen (som såväl studievägledare som äldre släktingar har talat sig varma för) inser att de inte alls är speciellt attraktiva på arbetsmarknaden. En utbildning är inte nån automatisk biljett till ett bra jobb, något många verkar tro. Häromdagen var Ibrahim Baylan gäst hos Aschberg i Radio 1, och han fortsatte framföra myten om att lösningen på ungdomsarbetslösheten är att fler skaffar sig en högskoleutbildning. Utbildning är inte lösningen på ungdomsarbetslösheten, den enda lösningen är att det blir lättare och billigare att anställa folk!

Jag tror även att det vore en väldigt bra lösning att göra det betydligt lättare att starta företag. Det är inte jättesvårt idag, men det skulle kunna vara betydligt bättre. Då skulle arbetslösa ungdomar (och äldre för den delen) kunna göra nåt vettigare än att gå till arbetsförmedlingen och tvingas söka värdelösa jobb som de inte vill söka, för att få ”gratis pengar” från staten. Se exempel här.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*