Annons

Customs & Immigrations, USA – egna upplevelser

Jag har som ni säkert märkt haft ett långt blogg-uppehåll. Detta har sin naturliga förklaring i att jag var i USA, närmare bestämt Florida, mellan 30/12 och 9/1. Jag blev överraskad av en sak som jag känner att jag måste dela med mig av.

Säkerhetsteatern i USA är bara lite lite värre än i EU. Att ta sig in genom amerikanska ”immigrations” var en barnlek, men det beror säkert dels på att jag är helt vit och ”nordisk” till utseendet (eller när jag tänker efter nu så ser jag nog lite rysk ut, men ”kaukasisk” i vilket fall som helst) och dels är det nog individuellt mellan olika kontrollanter. Han jag fick gå förbi var väldigt snabb och någorlunda trevlig. ”Har du varit i USA förr?” ”När var du senast i USA?” ”Hur länge ska du stanna?” det var det enda han frågade. Då var det värre med kontrollen vid incheckningen på Arlanda, där förutom den gamla hederliga ”är det din väska? vem packade den?” jag dessutom ifrågasattes för att jag skulle åka hem via Toronto. Känns lite lätt förnedrande att vara ”tvingad” (alternativet att skita i att resa är inte aktuellt) att svara på såna idiotiska frågor men det är ändå en kort och snabbt övergående smärta.

Vid flygplansbytet i New York (Newark) fick jag gå igenom en ”nakenscanner” (närmare bestämt en millimeter wave scanner), men vid hemresan från Orlando var det en gammal hederlig metalldetektor. Det stod en nakenscanner precis bredvid och såg dyr ut men den användes inte i den kö jag gick i. Några bredvid var dock igång. Själva upplevelsen av ”nakenscannern” var dock inte speciellt annorlunda. Man fick ställa sig i sidled och lyfta upp armarna, istället för att bara gå rakt igenom. Det tog kanske 4 sekunder extra och kändes inte speciellt kränkande eller jobbigt. Sen måste man ju ta av sig skorna vid säkerhetskontrollen i USA, otroligt tidsödande när hundratals människor står i kö och varenda en (förutom små barn och äldre än 75) måste stanna och ta av sig och sätta på sig skorna. Nån som har statistik på hur många vapen i skor de har hittat genom det förfarandet? Visst, det man ser och inte ser – hur många som annars hade tagit en bomb eller kniv i skon stannar nu hemma istället? Eller gör på nåt annat sätt? Min strömadapter gick igenom utan problem båda gångerna och den är ganska vass, klart tillräckligt för att hugga någon blodig åtminstone. Säkerhet – knappast, säker känsla – kanske för de flesta.

Sammanfattningsvis tycker jag nu efter att ha testat ”post 9-11”-säkerhetskontrollen att det varit mycket väsen för nästan ingenting. Visst, det är säkert ohälsosamt med ”nakenscanners” i långa loppet, framförallt då ”backscatter X-ray”-varianten, men så länge man inte parkerar i en maskin i flera timmar så gissar jag att det är ganska harmlöst. Att nån helt okänd TSA-apa sitter och ser en väldigt dålig svartvit nakenbild av mig är heller inget som stör, men jag har viss förståelse för den som tycker det är obehagligt. Dock tror jag att den som verkligen skräms av tanken borde jobba på sin självkänsla snarare än protestera högljutt..

Jag är däremot väldigt glad över att jag är just en blek svensk med svenskt namn, svenskt pass och svenskt utseende. För vissa andra kan jag tänka mig att det är en betydligt jobbigare upplevelse, dock tror jag inte att amerikansk flygplatssäkerhet är värre än europeisk. De är ungefär lika nitiska och jobbiga allihop. På gott och ont.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*