Annons

Den stora guiden till att handla på Silk Road, från start till slut

OBS!

På grund av Silk Roads nedläggning är den här guiden förmodligen inte helt korrekt, MEN den borde i stora drag stämma överens med tillvägagångssättet för att handla på ”nya Silk Road”. Även Black Market Reloaded (som dock i skrivande stund (17/12 2013) är tillfälligt stängt) har troligtvis ett väldigt liknande system, så stora delar av guiden gäller antagligen även där.

Använd huvudet och var så försiktig som du känner att du behöver vara.

 

 

 

Den här guiden kommer att ganska grundligt gå igenom de steg som krävs (det går att t.ex. ladda ner en egen bitcoin-klient, sätta upp fake-postlådor och andra saker, men det är overkill i mitt tycke) för att göra en lyckad affär på Silk Road. Dessa steg är som följer (vi grottar ner oss i detaljerna senare):

  1. Ladda ner TOR inkl. Tor Browser.
  2. Gå in på Silk Road.
  3. Registrera ett konto på Silk Road.
  4. Köpa bitcoins till ditt Silk Road-konto.
  5. Hitta något att köpa, bedöma säljarens pålitlighet.
  6. Lägga en beställning.
  7. Ta emot varan.
  8. Avsluta affären och lämna omdöme om säljaren.

Nu betar vi av dessa steg ett i taget.

 

1. Ladda ner TOR inkl. Tor Browser

Här finns nedladdningssidan för Tor Browser Bundle som består av en variant av Firefox som automatiskt startar tillsammans med TOR-programmet, vilket gör att du kan surfa in på TOR-hemsidor utan att du behöver använda din vanliga webbläsare. Tor Browser är skräddarsydd för att surfa säkert och anonymt.

Ladda ner den version som du behöver (Windows, Mac eller Linux) och installera enligt instruktionen som finns på hämtningssidan.

 

2. Gå in på Silk Road

För att besöka Silk Road ska du starta Tor Browser, varpå du bör mötas av en sida som säger ”Congratulations. Your browser is configured to use Tor.” Då ska du i adressfältet skriva in http://silkroadvb5piz3r.onion/  (nya Silk Road: http://silkroad6ownowfk.onion)(eller högerklicka här och välj ”kopiera länkadress”). Det kan vara en bra idé att spara adressen i nån textfil på datorn för att slippa googla fram adressen varje gång du vill besöka Silk Road, men det kan å andra sidan vara negativt om du av en eller annan anledning får datorn beslagtagen och misstänks för att ha köpt något fuffens på just Silk Road. Jag vet inte hur juridiken funkar angående sånt, men jag kan bara gissa mig till att det i sånt fall är till din nackdel att ha ”silkroad.txt” på skrivbordet, innehållande adressen till Silk Road…

Det är möjligt att sidan inte laddas, utan du får felmeddelandet ”The connection has timed out”. Försök bara ladda om sidan så borde det fungera efter en stund. TOR är generellt väldigt långsamt, det känns som att ha åkt tillbaks i tiden till 1995, men det är smällar man får ta i anonymitetens namn…

Något som ibland hjälper är att öppna Vidalia (TOR-programmet), ikon som ser ut som en lök, det startar tillsammans med Tor Browser, och klicka på ”View the network”, och sedan ”Refresh”. Annars är det bara att ha tålamod och försöka igen och igen och igen.

 

3. Registrera ett konto på Silk Road

Silk Roads förstasida är ganska spartansk, så det är inte speciellt svårt att hitta ”click here to join” (om du ändå behöver en ledtråd: titta under de tre ”fylla-i-text-rutorna”…) som du alltså klickar på för att registrera ett konto.

Registreringssidan är rätt så glasklar, du väljer användarnamn (rekommenderar inte att du använder något som du använt på någon annan site, eller något som lätt kan förknippas med dig), lösenord, en PIN-kod (den används vid beställningar, så att ingen kan logga in på ditt konto och beställa saker bara genom att knäcka lösenordet) och ditt hemland. Var ärlig med landet, för det används t.ex. för att enbart visa säljare som skickar till sverige (eller vilket land du nu bor i). Många skickar bara inom USA eller till vissa utvalda länder i Europa eller så.

Slutligen är det en captcha-ruta längst ner men den utgår jag från att du kan hantera.

 

4. Köpa bitcoins till ditt Silk Road-konto

Logga nu in på Silk Road med det användarnamn och lösenord som du nyss valde. Klicka på ”account” högst uppe på sidan. Ungefär mitt på den sida du då kommer till finns en bitcoin-adress ( i stor, fet text, under texten ”to deposit bitcoins, send them to this address”. Det är alltså den adressen du ska skicka dina bitcoins till, eller skriva som kommentar till beställningen om du inte redan har några bitcoins, och väljer att handla enligt nedan.

För att skaffa bitcoins snabbt och enkelt finns jag nu för tiden som säljare på Localbitcoins, under namnet grevadlux. Gör en beställning där, betala med banköverföring eller Swish och du har dina bitcoins senast nästa dag (kväll i värsta fall). Med Swish samma dag, förutsatt att du inte lägger order alltför sent. Finns några andra säljare också, men det är förstås jag som är bäst. 😉

 

5. Hitta något att köpa, bedöma säljarens pålitlighet

När du är inloggad på Silk Road har du en meny till vänster med olika varor som är till salu. Gå in på den kategori du är intresserad av, t.ex. Books. Ovanför listan med varor kan du välja om du ska sortera varorna efter bästsäljande, säljarens omdömen eller senast inlagda. Där finns också en bockruta där du kan välja att bara visa säljare från samma land som du själv. För oss svenskar är det en ganska meningslös ruta eftersom utbudet av säljare från sverige är väldigt litet. Fördelen är dock ganska stor för vissa sorters varor eftersom brev/paket inte passerar genom tullen, något som kan vara ett orosmoment. Det kan alltså vara en bra idé att bocka i den rutan till att börja med, för att se om det finns någon säljare inrikes, och sen ta bort det valet för att kunna jämföra priserna med utländska säljare. Ofta är det dyrare att köpa av svenskar, så det är upp till var och en att avgöra om det är värt det eller inte.

Se också till att kolla siffran som står inom parentes efter säljarens namn, som visar hur bra omdömen han/hon har fått av tidigare köpare. SäljareA(99) är alltså betydligt säkrare än SäljareB(73). Dock betyder det inte att det alltid är så, SäljareB(73) har ju trots allt fått 73% positiva omdömen, så ibland levererar han uppenbarligen.

Klickar du på en vara så kommer du till en sida med mer information om varan: varifrån den skickas, vilka länder den kan skickas till, hur mycket frakten kostar (i vissa fall med olika alternativ för express, vanlig osv) och en (oftast ganska bra) beskrivning av varan. I beskrivningen brukar också framgå hur säljaren vill att affären genomförs. Många säljare har lite egna idéer om hur de vill hantera försäljningen. Vissa vill att du ska ”Finalize Early”/F.E. och då är det läge att dra öronen åt sig. Finalize betyder att man skickar över pengarna från ”escrow”, dvs ett ”mellankonto” som Silk Roads administratörer har hand om, till säljarens eget konto. Det ska man normalt sett göra efter att man fått varan, så att man inte blir lurad. Det finns säkert många som har F.E. som standardförfarande, och sköter sig bra, men det är ändå ett lite oroande tecken. Har säljaren väldigt många positiva omdömen ändå kan det hända att han trots allt är pålitlig, men tänk på att omdöme lämnas när man väljer Finalize, alltså isåfall innan man vet om man får nån vara eller inte. Jag tror att det går att ändra omdömen senare, men är inte helt säker på om/hur man isåfall gör det. Som vanligt när du spenderar pengar, var försiktig.

Längst ner på sidan, under beskrivningen, finns de omdömen som gäller just den vara du tittar på. Där kan du se skriftliga kommentarer från köpare, som t.ex. kan berätta att det är en bra bok eller om boken var bra förpackad, säljaren var smidig att ha att göra med osv. Det är värt att läsa ett par sidor med omdömen för att få en bra bild av säljaren och varan.

Klickar du på säljarens namn där uppe där priset står så kommer du till säljarens profil. Där kan du läsa hur länge säljaren varit medlem på Silk Road, när han senast loggade in, hur mycket positiv feedback han har fått, hur många fans han har och hur många transaktioner han genomfört. Du ser också en ”presentation” där säljaren berättar om sina produkter och om hur han vill att affärerna ska skötas, t.ex. ”Your order could be canceled if you do not communicate a full first and last name” och liknande. Läs presentationen så att du vet om säljaren har några speciella önskemål. Ju smidigare affären går, desto bättre för alla inblandade.

 

6. Lägga en beställning

När du hittat något du vill köpa och en säljare som verkar pålitlig är det dags att göra slag i saken. Klicka på ”add to cart” bredvid priset. (No surprises so far..) Du kommer då till ”Shopping cart” där du ser vad du håller på att beställa. Ändra antalet om du vill, välj sen en fraktmetod under ”Postage” och klicka på ”go”. Totalpriset uppdateras då. När du är nöjd skriver du namn och adress i textrutan precis så som du vill ha adressen på brevet. Här finns olika skolor, en del skriver en krypterad adress (de flesta säljare har en PGP-nyckel i sin presentation) men Silk Road krypterar ändå innehållet i adressfältet så i mina ögon verkar det helt onödigt. Men var och en får förstås vara så försiktig som han/hon vill. Det är också möjligt att t.ex. sätta upp en postlåda vid ett ödehus och använda den adressen, eller t.ex. använda en kompis eller släkting eller nån helt okänd person som bor i närheten som ”målvakt”, men det tycker jag också verkar onödigt. Det är förstås inte olagligt att få ett brev skickat till sig, oavsett innehåll, annars skulle folk skicka knark och barnporr till sina bittra fiender dagarna i ända. Utan bevis för att du beställt det som finns i brevet (Silk Road = TOR = krypterat = ingen kan bevisa att det var du som beställde) finns inget att oroa sig för. Så min personliga rekommendation är att du använder din vanliga adress, om du inte har en massa andra olagliga grejer där hemma, men isåfall borde du redan veta hur man håller polisen borta.
Här fyller du också i PIN-koden (du minns väl den?) innan du kan skicka beställningen.
Och du, kom ihåg ”Sweden” i adressen om du beställer från nåt annat land! Hett tips är också att undvika åäö eftersom de kanske inte alls ser ut som åäö för säljaren. Skriv aao istallet.
Du KAN förresten använda ett påhittat namn men till din vanliga hemadress. På så vis får du kanske ett bättre försvar om nån skulle anklaga dig för att ha beställt nåt olagligt: ”det var ju bara ett påhittat namn på min adress, vem som helst kan ha hittat på det!” Å andra sidan kan vem som helst hitta ditt namn och adress på internet och skriva in den riktiga adressen om de skickar nåt skumt, så det borde inte spela nån roll.

 

7. Ta emot varan

I bästa fall är det nu bara att vänta på att ett diskret brev hamnar i din postlåda. I värsta fall får du ett inte så diskret brev från tullverket (aja baja, vi skulle ju bara beställa en bok sa jag!) som säger nåt i stil med:
”Tullverket har beslagtagit [förbjudet föremål/substans] i en postförsändelse med dig som mottagare. Du ombeds telefonledes alternativt skriftligen senast XX-XX-XX redogöra för din kännedom om varan som beslagtagits. I annat fall kommer egendomen att förverkas.” (dvs tas hem av nån tulltjänsteman som vill ha en rolig helg..)

Om du får ett sånt brev ska du naturligtvis INTE ringa eller skriva till tullverket och säga ”Tjena, jo jag såg att ni tagit ett brev med kokain adresserat till mig, och jo visst, jag beställde ju lite kola billigt från internet och det är fina grejer, inget fuffens alls, det är bara att skicka vidare till mig så tar jag hand om det!” Inte heller ska du ringa/skriva och säga att du inte vet nånting om saken. Du ska slänga brevet och aldrig mer ägna tullverket en tanke. Det är som sagt inget olagligt med att få ett brev skickat till sig, så ta det bara lugnt, svär över att du förlorade några hundra kronor (en god anledning till att inte köpa för mycket åt gången) och gör en ny beställning. Eventuellt kan det vara en bra idé att beställa till en annan adress nästa gång, jag vet inte hur tullverket jobbar men jag misstänker att den som får flera brev med förbjudna saker stoppade på kort tid riskerar hembesök av det tråkiga slaget. Att vara onödigt försiktig är som sagt onödigt, men att INTE vara försiktig när man borde vara det, det är rena idiotin.

Se också till att inte beställa så mycket att ett beslag leder till misstankar om langning. Att få något skickat till sig är visserligen inte olagligt men att få flera hundra doser av någon drog kommer säkert leda till en grundligare undersökning än att bara skicka ett brev… Så beställ med måtta om du nu prompt måste köpa olagliga saker. Men jag rekommenderar som sagt att köpa böcker i första hand…

Kolla gärna också att säljaren skriver att han skickar vanliga brev, inte såna med ”tracking” och som måste lösas ut på Ica/Posten. Förmodligen riskfritt men ändå en sårbarhet att behöva hämta ut ett brev så.

 

8. Avsluta affären

Grattis! Du har fått det du beställde och är nöjd med det du fick! Dags att säljaren får sina pengar och sitt välförtjänta positiva omdöme. (Om något fastnar i tullen, var lite schysst och ge ett ganska positivt omdöme ändå, kanske 3-4 av 5. Det är trots allt inte säljarens fel att tullverket finns och att de faktiskt då och då klarar sitt uppdrag.)

Gå in på ”orders” i toppmenyn, klicka på den order du har tagit emot och välj ”finalize”. Först då kommer säljaren att få betalningen, och du får sätta ett betyg mellan 1-5 på hur du tycker att säljaren skötte sin del av affären. Du kan också skriva nån kommentar om du tycker att en sån skulle tillföra något.
Nu är du klar med ditt första köp från Silk Road, och nästa gång kommer allt kännas så mycket enklare! Första gången är alltid den jobbigaste.

Jag hoppas att den här guiden har varit till glädje, isåfall blir jag glad om du länkar till den på så många ställen som möjligt! Och jag hoppas att böckerna du köper kommer att vara till glädje!

3 kommentarer tillDen stora guiden till att handla på Silk Road, från start till slut

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*