Annons

En tanke

http://www.svd.se/kultur/litteratur/ata-sova-leva_7828824.svd

 

Att vara glad och utåtriktad är inget säkert framgångsrecept eftersom glada och utåtriktade människor tenderar att vara impulsiva och ibland fatta mindre väl underbyggda beslut. Förståndiga människor har fasta rutiner. De går upp och de går och lägger sig vid samma tid varje dag, de äter lagom mycket på bestämda tider och de låter sig inte svepas med av passioner och känslostormar. Deras dagar är till förvillelse lika och så ska det vara om man vill bli så gammal som möjligt.

 

En tanke slog mig när jag läste det där. Varning för flum.

Små djur som lever kort tid har i allmänhet högre puls än djur som lever länge. Mönstret är ungefär så att antalet hjärtslag per tidsenhet är ”tvärtom-relaterat” med livslängden. Alltså att man i stort sett har ett givet antal hjärtslag när man föds oavsett vilken slags djur man råkar vara, och att när de är slut så dör man. Här är ett ställe där den teorin framförs. Jag är väldigt tveksam till om det finns nåt vetenskapligt belägg för det, men jag gillar tanken.

Kanske är det också så att ju mer man är med om, desto kortare lever man? En rätt naturlig följd av mer risktagande visserligen, men de ”rekordgamla” som jag har sett verkar mest vara gamla tanter som suttit hemma på sin lilla gård och mest gjort ingenting.

Alltså, vad jag försöker säga är: kanske är det så att man kan förbättra sina chanser att leva länge genom att leva ”tråkigt”. Då kan man fråga sig: vad är poängen med att leva länge isåfall? Finns det nåt egenvärde i att bli gammal? Absolut inte vill jag påstå. Snarare tvärtom. Varför leva i 120 år om man är stel i lederna och glömsk de sista 50 åren? Helt värdelöst ju. Jag är hellre med om 1000 spännande/roliga saker på 40 år än på 80 år om jag måste välja.

Lev snabbt och roligt.

Att bli gammal och svag ser jag som ett straff för att man inte tog tag i saken och levde livet när man kunde. Säga vad man vill om Curt Kobain, Amy Whinehouse eller James Dean, men de var nog med om minst lika många intressanta upplevelser under sina liv som de flesta vanliga människor hinner med på 60 år.

 

Nu ska jag gå och tatuera in YOLO i svanken, vi hörs.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*