Annons

Hmmmm

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/riksbanken-har-inte-koll-pa-guldet_7841448.svd

Kan ni vara säkra på att guldet finns där?

– Det finns inget skäl att tro att det inte finns där. Det är ungefär som att fråga om man har pengar på banken, säger Degenne till DI.

Eftersom man definitivt inte har några sedlar undanstoppade i ett bankvalv bara för att man ”har pengar på banken” kanske det är dags att bli orolig nu?

Vilken kanonbra affärsidé egentligen, om man inte har några skrupler. ”Jag kan sälja ett kilo guld till dig, för sisådär 350 000 kr, men du får inte komma och kolla om det finns utan jag skriver ut ett kontoutdrag här där jag lovar att jag har guldet här i mitt valv i säkert förvar. Du behöver inte oroa dig, jag har bra säkerhet här, ditt guld är tryggt! Varje år kommer jag inventera så att guldet verkligen finns kvar, och sen skickar jag ett nytt kontoutdrag där jag säger hur mycket som finns här. Inga problem!”
Så kör man samma deal med hur många som helst. För säkerhets skull kanske man behöver ha några kg guld som faktiskt ligger i det där valvet utifall nån paranoid stackare trots allt inte skulle lita på att deras guld existerar, men sannolikt behövs aldrig mer guld än vad den största kunden har köpt. Alltså, om ingen köper mer än 1 kg räcker det med att ha 1 kg liggandes!

Genialt.

Jag säger inte att det är så riksbankerna gör med varandra, men det KAN vara så. Och att det KAN vara så tycker jag är ett problem. För även om det funkar bra så länge alla bara litar blint på varandra är det en potentiellt väldigt krånglig situation som ligger och lurar bakom hörnet om bara NÅGON har kommit på samma smarta affärsidé som jag själv kom på ganska snabbt och enkelt…

T.ex. skulle guld visa sig vara ganska undervärderat om det plötsligt ”försvinner” flera tiotals/hundratals ton från världsmarknaden. Någon eller flera centralbanker skulle visa sig vara helt opålitliga vilket kanske skulle väcka tvivel om alla andra centralbankers pålitlighet. En jobbig situation helt enkelt.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*