Annons

Lärorik tidning!

Know your enemy heter det ju, och idag snubblade jag över nåt som verkligen kan hjälpa dig som sysslar med knark att lära känna fienden.

Det finns (något jag inte visste förrän idag) en förening som heter Svenska Narkotikapolisföreningen. Den ger ut en medlemstidning som finns att läsa gratis som pdf på deras hemsida. MYCKET användbart. Jag rekommenderar starkt att du skummar igenom några såna för att få en bättre förståelse för hur de tänker och hur de jobbar.

I en tidning fanns t.ex. rubriken ”Cannabis – ett hot mot mänskligheten”(!)…

 

I nummer 2/2012 hittade jag följande ganska intressanta information, mycket bra att veta för dig som t.ex. reser till Amsterdam och äter/röker cannabis och åker fast i sverige kort efter hemkomsten.

De flesta länder i Europa har kriminaliserat brottet innehav (även ringa innehav) och det är just den brottsrubriceringen vi ska
sikta på. Då en person uppger intag av narkotika i ett annat land så skall vi ställa väldigt ingående frågor om
hur detta intag har gått till. Följande frågor är viktiga att ställa:
• Köpte personen narkotika eller blev han/hon bjuden?
• Priset?
• Mängden?
• Vart köptes det?
• När köptes det?
• Varför köptes det?
• Hur länge innehade personen narkotikan innan han/
hon intog det?
I stället för att försöka döma personen för det egna bruket så använder vi den dubbla straffbarheten gällande innehav. Därför blir sista frågan mycket viktig. Vi måste fortfarande kroppsbesikta personen då ett positivt analysbesked styrker innehavet. Anledningen till att den sista frågan är så viktig, hittar vi bl.a. i NJA 1983 sid 887 där man gör gällande att en kort rådighet över en viss mängd narkotika som i nära anslutning intas ej är att anse som ett innehav. Exempel på detta är då någon tar emot en joint, röker på den för att sedan ge den vidare. I detta fall är rådigheten så liten och kort att det ej är att anse som ett innehav.

 

Svart på vitt, instruktioner för vad du ska tänka på för att inte kunna straffas i sverige för att ha rökt cannabis i ett land där det är lagligt.

För att repetera det viktigaste: erkänn ALDRIG att du haft tillgång till någon form av drog längre än att du hann äta eller röka den. Om du berättar att du köpte lite på fredagen och rökte på lördagen är du rökt, pun intended.

Tack till narkotikapolisföreningen för tipset.

3 kommentarer tillLärorik tidning!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*