Annons

DN går på myten..

Myten om att staten måste tillhandahålla sjukvård.

Så här skriver de (osignerat):

Det finns inget system utan avigsidor, ingen prislista som värderar allt på absolut bästa sätt.

Förutsatt att man leker affär på det sätt som landstingen gör i sjukvården idag stämmer det nog, men fria marknader kommer väldigt nära ”rätt pris”. Fri marknad i sjukvård skulle snart ge väldigt rätta priser, baserat på vad folk vill att läkare ska göra istället för vad ekonomer tycker att läkare ska göra.

Den läkare som ägnar en kvart åt varje patient och tar 200 kr för det kan få de kunder som nöjer sig med den servicen, medan andra går till hon som ger varje patient en hel timme för att göra grundliga undersökningar men tar 800 kr för ett besök. Idag måste alla ta den där kvarten, men behöver bara betala 150 kr utöver skatten. Valfriheten består i att man får välja vilken läkare och vilken vårdcentral/sjukhus man vill ha kvarten hos. Pölsa eller blodpudding är det som står på menyn. Vill du ha pizza eller rentav oxfilé, då får du söka dig utomlands.

Ett samhälle där man får välja både plats och kvalitet är givetvis att föredra. Att det skulle kosta mer är rent skitsnack, åtminstone för den stora majoriteten av alla människor. För en liten sjuk andel skulle det kosta betydligt mer än idag, men fördelat på de givmilda 70% av befolkningen som skulle hjälpa dessa oturliga stackare vore det inte speciellt dyrt per person.

Att hjälpa är billigt, om man inte blandar in tusentals byråkrater.

 

Förresten, du har väl läst Maciej Zarembas fina artikelserie om den svenska sjukvårdens sjuka prissystem? Här är senaste delen.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*