Annons

En idé ang. körkortsutbildningar

Jag läste nyss något som gav mig en idé.

Jag håller själv på att ta A-körkort (motorcykel) just nu, och är därför mitt inne i det. Så här sa en person i en diskussion om ”förarprov” (uppkörning).

Den bisarra konskvensen av detta blir att körkortsutbildning fokuseras på att klara provet! Inte så mycket mer.

Och så är det ju faktiskt. Den som ska ta körkort, motorcykel eller annat, får lära sig vad man ska kunna på teoriprovet och uppkörningen, och fokuserar därför till 100% på det, för proven måste man ju klara. Det blir en press och en egentligen helt onödig fokusering på vissa saker.

Jag har också tagit flygcertifikat för ultralätta flygplan, där går det till på ett lite annorlunda sätt, även om det är liknande. Allt sköts inom flygklubben (ibland i samarbete med närliggande flygklubbar), där man har ett skoltillstånd från Transportstyrelsen med en utnämnd skolchef. Denne skolchef är den man gör ”uppkörningen” med, alltså en person som man oftast har träffat tidigare, vilket redan det ger en mer avslappnad upplevelse av ”uppkörningen”. Själva provet är visserligen rätt likt en uppkörning för bil eller motorcykel, ”flyg mot X, gör X” osv, men det blir som sagt betydligt mer avslappnat när man redan har träffat personen och kanske t.o.m. flugit/kört tillsammans tidigare.

Min idé är att ge trafikskolorna examineringsrätt. Det skulle vara bra på så många sätt att det egentligen är obegripligt att det inte redan är så. Köerna för teoriprov och framförallt uppkörning är långa idag. Skulle proven spridas ut på hundratals fler provförrättare skulle köerna snabbt sjunka till väldigt nära noll. Dessutom följs läraren och eleven oftast åt under hela utbildningen, så läraren kan följa utvecklingen och se vad eleven faktiskt kan. På ett körprov hinner man inte testa alla trafiksituationer, det hinner man däremot göra under ett antal timmars körlektioner. I MC-utbildningen och provet ingår t.ex. en ”lågfartsbana” där man ska krypköra i en konbana för att visa att man kan hantera motorcykeln i riktigt låg fart, det är det moment som ses som svårast av de flesta. Det är också ett moment som i hög grad kan påverkas av nervositet i den spända situation som en uppkörning är (”misslyckas jag nu kommer jag få vänta flera veckor och betala 1500 kr till!”) där en okänd auktoritet står och bedömer en. Läraren kan ha sett eleven klara banan felfritt dussintals gånger, men det blir inte värt någonting om det misslyckas just den där gången när det är körprov, som det ser ut idag. I mitt alternativa scenario skulle läraren kunna bocka av lågfartsbanan som ”avklarad” när eleven klarat den felfritt 5 gånger i rad. När läraren känner sig trygg med att släppa ut eleven i trafiken kan han/hon helt enkelt fylla i en blankett och skicka in till transportstyrelsen.

Den första invändningen jag räknar med är ”men då riskerar vi att folk mutar körlärarna för att få sitt körkort utan att kunna köra!” En helt ogenomtänkt invändning. Mutor för att bli godkänd är inget som man kommer undan genom att ha en statlig organisation som står för examineringen. http://www.expressen.se/nyheter/sa-mycket-tjanade-hon-pa-att-salja-korkort/
Snarare tror jag att risken skulle bli mindre, om man gör det rätt. T.ex. genom att varje examinerande lärare och skola måste godkännas av transportstyrelsen och göra årliga ”uppkörningar” (varje år med en ny inspektör) för att säkra deras kompetens. En som bevisats ta emot mutor kan då stängas av på livstid från att examinera. Gissningsvis skulle konkurrenter vara rätt pigga på att avslöja varandra, och kanske då och då skicka nån elev till en annan skola/examinator för att försöka muta denne, mot en gratis körlektion t.ex. Jag tror alltså inte att ”köpta körkort” skulle vara något problem.

 

Några tankar om detta? Förslag på hur min idé kan förbättras? Invändningar? Kommentera!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*