Annons

En tanke om att förändra världen i det tysta

Tänk om det gick att bygga upp ett alternativt samhälle parallellt med det som idag existerar, där varje individ medverkar i båda samtidigt, men hela tiden med målsättningen att minska deltagandet i det ena till förmån för det andra. Ett alternativt samhälle som växer utan att de styrande i det gamla märker något, eftersom det växer fram så sakta och utan några banderoller och trumpeter och högljudda frontfigurer. Ett alternativt samhälle som till slut blivit så omfattande att individerna i det kan välja att helt kliva ur det gamla, utan att det gör någon skillnad för någon av parterna, och utan att härskarna i det gamla kan göra något för att hindra det.

Jag TROR att det är möjligt. Just nu är det bara drygt 90 minuter sen tanken först slog mig, så det finns massor av frågetecken att räta ut. Men jag tror det är möjligt.

Tänk er: en person startar genom att börja idka ”statlös” handel med några vänner, varje ytterligare person bjuder in sina närmsta vänner osv. Ganska snart har man en ganska stor pool med kompetens. Behöver nån i gruppen måla huset? Nån annan i gruppen är säkert en duktig målare. Målaren behöver mat, och nån annan i gruppen kanske odlar potatis som han får köpa. Och så vidare.
Gruppen växer sakta men säkert då varje ny medlem kan ha frihetsälskande vänner som han litar på, och alltså bjuder in. Till slut kanske någon bjuder in en person som redan driver ett litet företag, som kan sälja till personer i gruppen skattefritt och därmed i praktiken öka sin omsättning utan att skatteverket får veta någonting om det. Att vara tidigt inne som företag kan visa sig mycket lönsamt!
Om fler och fler frihetssinnade går med i den här gruppen och byter varor och tjänster med varandra, alltifrån gräsklippning till huskonstruktion, borde förr eller senare i stort sett varje bransch vara representerad, så att såväl läkarvård som banklån och vägbyggen kan köpas helt skattefritt inom gruppen. I det stadiet har det förmodligen gått upp för härskarna att något inte stämmer, då BNP sjunkit drastiskt de senaste åren men folk ser ut att ha det ganska bra ställt. Men vad kan de göra? Åtala tiotusentals personer för skattebrott m.m.? Omöjligt. Slå ner på några få för att ”statuera exempel”? Övriga skulle bara stärkas, och gruppen som sådan skulle inte rasa samman. Om de slår till mot en bransch så att det inte längre finns någon slaktare inom gruppen, så är det ju bara att handla med någon utomstående slaktare.

Styrkan finns i antalet. Blir man bara tillräckligt många går det inte att stoppa. Det finns säkerligen inte underlag nog i sverige idag för att bygga upp något sånt här, men med tiden tror jag att det kan vara en möjlighet för den som vill få mer frihet så fort som möjligt, möjligen parallellt med politiska projekt som OFUSS. OFUSS är dock helt annorlunda, där vill man nå ut till många och sprida idéerna. Det här med det alternativa samhället måste göras väldigt försiktigt i början, för att nå upp till den storlek där det inte går att stoppa. Infiltration och en spark i magen i ett tidigt skede kan vara förödande. Det är inget som det ska skyltas om. Ursprungsgruppen måste vara stark, och tilliten stor. Att bjuda in någon innebär att man litar helt och fullt på personen i fråga både vad gäller ärlighet i affärer och att han/hon är ordentligt rotad ”ideologiskt”. Det finns ju skräckexempel som varit hardcore-anarkokapitalist ena stunden för att sen vända om till nån slags socialliberalt sorgebarn. Om såna typer släpps in kan de störta hela projektet när de ändrar uppfattning och mailar skatteverket eller polisen eller vem som nu vore intresserad. I startskedet vore det visserligen så små summor inblandade att knappast någon myndighet orkar släppa kaffemuggen för att titta närmare, men man måste ändå vara försiktig, för förr eller senare kommer stora summor byta händer utan att någon skatt betalas.

 

Jag kan tänka mig att det här framstår som en aning dumt/orealistiskt. Men konceptet som sådant, att en grupp individer kan växa till sådan storlek att varje individ kan leva sitt liv helt genom handel med de andra inom gruppen, vad tror ni om det? Skit i att det är otroligt och att staten förmodligen kollapsar i nån slags atomkrig med sig själv långt tidigare. =)

 

Har jag nämnt att jag drömmer om att vara en häftig hemlig agent som smider planer och pratar i koder och går i trenchcoat och hatt och solglasögon?

5 kommentarer tillEn tanke om att förändra världen i det tysta

 • Något i stil med vad du skriver om i detta inlägg byggs just nu av libertarianen Jeffrey Tucker, och URL:en är http://www.liberty.me.

  Vad jag förstår är det en plattform för kontakt bland frihetsälskande människor över hela jorden. Enligt omdömen från de som testat den slutna betan så ska det vara något utöver det vanliga =)

  Önskar att jag haft idén själv, och har väl filat på liknande tankar. Men jag är säker på att vi anarkister tjänar enormt mycket på att hålla ihop. Kryptovalutor gör det ju jättelätt att skapa ekonomiska nätverk 😉

  Hoppas vi ses på liberty.me eller en framtida svensk motsvarighet.

 • ”Har jag nämnt att jag drömmer om att vara en häftig hemlig agent som smider planer och pratar i koder och går i trenchcoat och hatt och solglasögon?”

  Vem vill inte gå runt och utföra mystiska uppdrag? 🙂

  Jag tror att en sådan svartekonomi skulle vara tvungen att vara ganska stor för att man skulle använda den till speciellt mycket. Vi är ju extrema specialister och konsumerar bara millisekunder av alla andras arbete – av ens totala inkomst är det väldigt lite som går till snickare och liknande, även om det kan bli en stor post när man gör om ens hus. Allting kräver ju en stor marknad för att det skall vara lönsamt att massproducera. Så, jag tror att om vi får ihop en sådan ekonomi – då är vi så många att secession görs på en eftermiddag.

  Men, själva idén om en svartekonomi verkar bli allt mer rimlig. Alltså, att svartekonomin växer, men inte så att den blir så stor. Vi kanske bara skiljer oss åt i hur mycket vi tänker oss åt att man handlar med svartekonomin, relativt den statligt kontrollerade?

  Iaf, investeringsmöjligheter i svartaffärer låter som framtiden! 🙂

  • Du kan nog ha en rejäl poäng i att vi skulle vara redo för secession när det är så många som är med. =) Men det kanske skulle räcka med 10 000 personer för att leva nästan helt utanför ”den vanliga marknaden”, och med bara 10 000 lär vi inte få nån secession. Iofs räcker det att folk accepterar secession, inte att de vill leva annorlunda, så underlaget blir ju större.

   • 10,000 pers borde väl räcka till en secession om alla åkte till samma ställe och gick ut ur staten samtidigt? För, hur många poliser skulle staten kunna skicka iväg dit för att slå ned befolkningen? Hur länge har inte folket i Christiania klarat sig liksom – och det kan väl inte bo tusen personer i de kvarteren? Jag skulle gissa att det räcker med 1,000 pers för en lyckad secession, då de allra flesta skulle se tusen individer som de vet att de inte har någon aning om vilka de är och att de uttrycker en otroligt stark åsikt, men att de inte säger sig vara ett hot mot dem. Jag gissar att secession var en politik som var vanlig förr i tiden under mänsklighetens historia, och då borde instinkten vara att man tillåter folk att gå ut. De allra flesta icke-libertarianer jag pratat med personligen tycker det skulle vara okej, men det kanske är lite biased urval (de är vana vid att prata med en galning som mig 🙂 ).

    • Ok, du tänker så. 🙂 Jag tänkte mig nån form av ”politisk” väg, med lobbying och röstning för att få igenom nån slags ”laglig” secession. Att bara ta ett icke-ägt område i besittning vore förstås en annan femma. Så vitt jag kan se sitter ungefär 8000-9000 personer i fängelse och häkten just nu, så en klump på 1000 personer vore onekligen lite krångligt att hantera.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*